Ezeket látta már?

Hány órát kell aludni 40 év felett?

alvás, alváshiány, álmatlanság, demencia

Egy kutatás azt vizsgálta, hány óra alvásra van szüksége 40 év felett egy embernek.

A tanulmányból kiderült, hogy éjszakánként hét óra alvásra lenne szüksége minden 40 felettinek, hogy megőrizhesse szellemi képességeit. "A jó minőségű alvás minden életkorban fontos, de a jelentősége idősebb korban megnő " - mondta a tanulmány szerzője, Barbara Sahakian.

A webmd.com-on olvasható tanulmányban a kutatók közel 500 ezer, 38 és 73 év közötti brit felnőtt alvási szokásaira, mentális egészségére és jóllétére vonatkozó adatokat elemeztek. A résztvevők tesztet is kitöltöttek, amelyben a szellemi teljesítményükre is kíváncsiak voltak a szakemberek.

Azok a résztvevők, akik túl keveset vagy túl sokat aludtak, rosszabbul teljesítettek a gondolkodás sebességét, a vizuális figyelmet, a memóriát és a problémamegoldó képességet mérő teszteken. Emellett nagyobb valószínűséggel jelentkeztek náluk a szorongás és a depresszió tünetei, sőt még az általános mentális közérzetük is rosszabb volt.

A tanulmány kapcsolatot talált az alvás mennyisége valamint a kognitív feldolgozásban és a memóriában részt vevő agyi régiók szerkezetében mutatkozó különbségek között is. Az agyban azoknál következett be nagyobb változás, akik éjszakánként kevesebb vagy jóval több, mint 7 órát aludtak. Az eredmények azt sugallják, hogy a túl kevés vagy túl sok alvás is kockázati tényező lehet a szellemi hanyatlás szempontjából az életkor előrehaladtával. Korábbi tanulmányok már ismertették az alvás mennyisége és az Alzheimer-kór és a demencia közötti kapcsolatot.

Nem tud egy jót aludni? Így vezethet daganathoz az alváshiány - olvasson tovább!

Jianfeng Feng, a tanulmány másik szerzője szerint úgy tűnik, hogy az okok, amelyek miatt az idősebbek rosszabbul alszanak, összetettek. Az alvás minőségét és mennyiségét a genetikai adottságok és az agyszerkezet együttesen befolyásolja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Későn alszik el? Nagyobb lehet az esélye a szívbetegségekre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alváshiány

Forrás: Webmd