Ezeket látta már?

Érezte már úgy, hogy ébren van, ám képtelen megmozdulni? Alvási bénulás is okozhatja

alvási bénulás paralízis tünete

Rémisztő probléma, mely egy igen furcsa alvászavart takar - tudjon meg mindent alvási paralízisről.

Érezte már úgy, hogy ébredés után képtelen megmozdulni? Vagy olyan dolgokat hall vagy lát, melyek nincsenek is ott? Könnyen lehet, hogy alvási paralízisben szenved, ami az alvási zavarok egy formája.

Mi az az alvási paralízis?

A problémát egyfajta paraszomniának tekintik, amely alvás közbeni rendellenes viselkedés. Az alvási paralízis - vagyis az alvási bénulás - olyan állapot, amikor bár ébren, a tudatunknál vagyunk, ám nem vagyunk képesek megmozdulni. Ez akkor fordul elő, amikor az illető az alvásból az ébrenlét szakaszába megy át - vagy fordítva -, így közvetlenül elalvás után vagy ébredés előtt történik. Ezen átmenet során az illető néhány másodpercig vagy néhány percig nem tud mozogni vagy beszélni.

Milyen tünetei vannak?

Elalvás vagy felébredés közben az agy olyan jeleket küld, amelyek ellazítják a karok és lábak izmait - ez hozzájárul ahhoz, hogy mozdulatlanul maradjunk a REM fázis során. Alvási paralízis esetén azonban hiba csúszik a rendszerbe és az illető bár a tudatánál van, mégsem tud mozogni. Néhányan akár mellkasi nyomást vagy fulladást is érezhetnek, sőt, sokan olyan dolgokat hallhatnak vagy láthatnak, amelyek valójában nincsenek is ott (az esetek 75%-a olyan hallucinációkkal is jár, amelyek különböznek a tipikus álmoktól). Ez még ijesztőbbé teszi ezeket az epizódokat az érintettetek és a környezetük számára is. Az állapot jelen lehet önmagában, ám gyakori az is, amikor más alvászavarokkal, például narkolepsziával jár együtt.

Mi okozza az alvási bénulást?

Az alvási bénulás akkor lép fel, amikor a REM fázisba lépünk be (vagy jövünk ki belőle) és visszanyerjük a tudatunkat. Hogy pontosan mi is váltja ezt ki, egyelőre nem tudni, ám narkolepszia esetén igen gyakori, hiszen ekkor igen instabil az ébrenléti és az alvási fázis.

Az alvásszakértők úgy vélik, hogy az alvási bénulás részben genetikai eredetű is.

Mi minden okozhatja még az alvási paralízist?

Az állapotnak számos oka lehet a narkolepszián kívül, többek között:

Mentális zavarok és az alvási bénulás

Bizonyos mentális egészségi állapotok összefüggést mutatnak alvás paralízissel. Gyakrabban lép fel a probléma poszttraumás stressz-zavar (PTSD) esetén, szorongásos rendellenességben szenvedőknél, pánikbetegeknél. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az alkoholmegvonás, illetve az antidepresszánsok hirtelen abbahagyása úgynevezett REM-visszapattanáshoz vezethet, ami alvási bénulást is okozhat.

Veszélyes az alvási bénulás?

Általánosságban maga a probléma nem veszélyes. Ám a következményei azok lehetnek, hiszen az állapot erős érzelmi szorongást okozhat (bár általában nem fordul elő elég gyakran ahhoz, hogy jelentős egészségügyi hatásokat okozzon).

A becslések szerint azonban az emberek 10%-ánál sűrűbben fordulnak elő ilyen epizódok, ami pszichés problémákat és az alvástól való félelmet okozhat (emiatt jelentős alváshiány léphet fel, annak minden egészségügyi vonzatával együtt).

Mindenképp forduljon orvoshoz problémájával

Mivel az alvásparalízist narkolepszia, PTSD és szorongásos zavarok is kiválthatják, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni az alap probléma kezelése céljából, valamint azért, hogy a komolyabb betegségek kizárhatók legyenek.

Az alvásparalízis kezelése

Az elsődleges a kiváltó ok megszüntetése, kezelése. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az alvási szokások megváltoztatása, antidepresszánsok szedése, a megfelelő stresszkezelés elsajátítása és az alkoholfogyasztás visszaszorítása igen sokat jelenthet.

Bár bevált terápiák egyelőre nincsenek, amelyek megállíthatnák az ilyen epizódokat, ám sokan arról számolnak be, hogy az apró mozgásokra (például az egyik, majd a másik ujj mozgatására) való összpontosítás segíthet abban, hogy gyorsabban elmúljon a probléma.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Óriási adósságot halmozott fel az a brit édesanya, aki álmában vásárol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvászavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához