Ezeket látta már?

Óriási adósságot halmozott fel az a brit édesanya, aki álmában vásárol

adósság, vásárol, álom, alvászavar, paraszomnia

Volt, hogy hűtőszekrényt vásárolt alvás közben a paraszomniában szenvedő nő.

Az alvászavarok esetén a leggyakrabban az insomnia és az alvási apnoe kerül szóba, ám ide tartozik még egy nagyon furcsa állapot, az úgynevezett paraszomnia is, melynek során az érintett ugyanúgy viselkedik, ahogy napközben: járkál, beszélget, főz, takarít. És igen, vásárol.

Ebben a furcsa zavarban szenved a 42 éves Kelly Knipes, aki bevallotta, hogy állapota miatt több mint 3800 dollárt költött el, miközben aludt - írja a New York Post.

Még 2018-ban diagnosztizáltak nála a paraszomniát.

A paraszomnia olyan szokatlan viselkedési formák gyűjtőfogalma, amelyeket az emberek éjjel, főleg az alvás-ébrenlét átmenetben, illetve a nappali szundikálás közben tapasztalhatnak. Ezek a cselekedetek súlyosságuk és gyakoriságuk tekintetében jelentősen eltérhetnek egymástól, de magukban foglalják az alvajárást, az alvási paralízist és az éjszakai rémületet/felriadást.

"A paraszomniában szenvedő személy ébernek tűnhet, sétál, beszélget, eszik vagy más hasonló tevékenységet végez, de anélkül, hogy mindennek a tudatában lenne, mivel az agy csak részben van ébren" - írja a Yale Medicine .

Az édesanya alvási apnoe-ját okolja súlyos állapotáért, ami miatt CPAP készüléket használ - ám volt, hogy álmában ezt is leveszi.

A panaszai első gyermeke születése után kezdődtek: eleinte alvajárt, ami átment költekezési szokásokba.

Kosárlabdapálya, hűtőszekrények, asztalok és cukorkák

Kelly elárulta, hogy az állapota miatt igen gyakran online rendel különböző dolgokat. Jött már így hozzá óriási műanyag kosárlabdapálya minden kellékkel együtt, de szállítottak ki hozzá hűtőszekrényeket, asztalokat, otthoni játszóházat, cukorkákat.

- Mindenhol adósságot halmoztam fel – ismerte be. Valójában soha nem kellett megadnom a hitelkártya adatait, amikor online vásárolok, mert mindezt a telefonomra mentettem.

Az édesanya azt is elárulta, hogy a zavar miatt volt, hogy sms-ben felfedte személyes pénzügyi adatait a csalóknak, így 317 dollárt vettek le a bankszámlámról, így többször is le kellett tiltania kártyáit, mivel utána többször is próbáltak róla pénz ellopni.

Vicces helyett inkább veszélyes

Kelly elmondta, sokan viccesnek találják a problémáját, ám valójában igen sok bosszúságot okoz neki, sőt, veszélyeket is hordoz.

Az élelmiszer-vásárlásokat például nem tudja visszatéríteni és gyermekei csillogó szemei miatt néhány játékot is megtartott. Emellett bevallotta azt is, hogy állapota miatt veszélyes dolgokat is művel: például volt, hogy túladagolta a cukorbetegség elleni gyógyszerét, illetve 3 fogyatékos, epilepsziás, süket és tanulási nehézségekkel küzdő gyermeke mellett kinyitja az ajtókat és ablakokat.

Az édesanya mindezek ellenére pozitív és azt vallja, hogy ez a legkisebb problémája és helyette a gyerekeire koncentrál.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alvajárás: mi okozza, és mit tehetünk a megelőzésért?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvászavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához