Ezeket látta már?

A túl sok alvás sem jó? A gyakori szunyókálás megdobhatja az agyvérzés esélyét

alvás, fáradtság

A gyakran szunyókálóknak 12 százalékkal nagyobb az esélye a magas vérnyomásra, és 24 százalékkal nagyobb a sztrókra egy kutatás szerint.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban egy tanulmányról, amiből az derül ki, nem mindig jó ötlet az alvás:

"Egy, a Hypertension című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyakran szunyókálóknak 12%-kal nagyobb az esélye a magas vérnyomásra és 24%-kal nagyobb a szélütésre (sztrókra), mint azoknak, akik soha vagy csak ritkán szunyókálnak.

Kínai kutatók az Egyesült Királyságban élő, 40 és 69 év közötti, mintegy félmillió embertől származó genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat tartalmazó orvosbiológiai adatbázis, a UK Biobank adatait tanulmányozták.

A szunyókálás önmagában nem ártalmas, de azt jelezheti, hogy az emberek nem alszanak eleget éjszaka. A rossz éjszakai alvás rosszabb egészségi állapottal jár, és a szunyókálás nem elegendő ennek pótlására.

A szélütésen átesett és magas vérnyomásos embereket kizárták a vizsgálatból, így 358.451 résztvevő maradt. Vér-, vizelet- és nyálmintákat vettek tőlük, valamint életmódjukkal kapcsolatos információkat adtak át. 2006 és 2019 között négyszer kérdezték őket szunyókálási szokásaikról.

Azon résztvevők, akik azt mondták, hogy gyakran szunyókálnak, nagyobb arányban voltak alacsonyabb iskolai végzettségű és alacsonyabb jövedelmű férfiak, mint azok, akik soha vagy csak néha szunyókáltak. A gyakran szunyókáló csoport nagyobb arányban cigarettázott és fogyasztott naponta alkoholt. A vizsgálat során azonban ezeket a kockázati tényezőket figyelembe vették, ezekre korrigáltak."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért nem mindegy, hogy melyik oldalunkon alszunk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stroke

Hivatkozás:

Min-jing Yang, Zhong Zhang, Yi-jing Wang et al.: Association of Nap Frequency With Hypertension or Ischemic Stroke Supported by Prospective Cohort Data and Mendelian Randomization in Predominantly Middle-Aged European Subjects. Hypertension. 2022;0:10.1161/HYPERTENSIONAHA.122.19120

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához