Ezeket látta már?

Súlyos betegséget jelezhetnek a rémálmok - állítja egy friss tanulmány

rémálom, alvás, betegség, lupus, autoimmun

Kutatók szerint a gyakori rémálmok autoimmun betegséget is jelezhetnek.

Szinte nincs is olyan ember, akinek időközönként ne lennének rossz álmai. Ez teljesen természetes, ám a kutatók szerint, ha ez gyakran előfordul, az autoimmun betegséget is jelezhet.

Az eClinicalMedicine folyóiratban publikált friss tanulmány szerint a rémálmok és a nappali, álomszerű hallucinációk lupus és más, szisztémás autoimmun betegségek, -például a rheumatoid arthritis - kevéssé ismert jelei lehetnek.

- Ez különösen igaz az olyan betegségre, mint a lupus, amelyről köztudott, hogy több szervet, köztük az agyat is érinti. De bizonyos reumatológiai betegségekben is találtunk ilyen tüneteket, például a rheumatoid arthritis-ben, Sjögren-szindrómában és szisztémás szklerózisban is - mondta Melanie Sloan, a tanulmány vezető szerzője

Mi az a lupus?

A lupus egy olyan autoimmun betegség, melynek során gyulladás lép fel szerte a testben. Ez lényegében bármit érinthet: az ízületeket, a bőrt, a vesét, a szemet, az agyat, a szívet és a tüdőt is. A betegek nagyfokú fájdalomról számolhatnak be és az állapotuk a mindennapjaikra is kihathat. Gyakran lép fel ekkor fényérzékenység, látászavar, bőrkiütés, ízületi fájdalom-és merevség, valamint hajhullás. Jellegzetes tünetnek számít az arc két oldalán megjelenő, pillangószerűen elterülő vörös, egybefüggő kiütések megjelenése is. Jelenleg nincs rá gyógymód, de a panaszok gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők.

A tanulmányról

A tanulmányban a kutatók 400 orvost kérdeztek és 676 lupus-ban szenvedő embert vizsgáltak, valamint részletes interjúkat készítettek 50 klinikussal és 69 szisztémás autoimmun reumás betegséggel -köztük lupus-szal- küzdő beteggel. A tudósok egy gyakori tünetre figyeltek fel a tanulmány során: ötből három lupus-szal küzdő embert a betegség kialakulása előtt rémálmok gyötörtek. A betegek egynegyede pedig hallucinációkról számolt be.

Elmondásuk szerint ezek az álmok agresszívek: gyakran meggyilkolnak valakit, vagy fordítva, őket üldözik és ejtik csapdába.

- Egyáltalán nem vagyok erőszakos ember. Még egy rovart sem ölök meg - mondta az egyik beteg. - Arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg én küzdök a saját (autoimmun) rendszeremmel. … Valószínűleg magamat támadom...

A vizsgálatban részt vevő orvosok egyet értenek abban, hogy ezek a rémálmok és hallucinációk az autoimmun betegségek fellángolását jelezhetik. Éppen ezért lenne fontos tájékoztatni az embereket arról, hogy a gyakori rossz álmok olykor valamilyen autoimmun betegségre utalhatnak.

- Már régóta tisztában vagyunk azzal, hogy az álmodásban bekövetkező változások a fizikai, neurológiai és mentális egészség problémáira hívhatják fel a figyelmet és néha bizonyos betegségek korai jelzői lehetnek - mondta Guy Leschziner professzor.

- Ez azonban az első bizonyíték arra, hogy a rémálmok segíthetnek az olyan súlyos autoimmun állapotok megfigyelésében, mint pl. a lupus. Ez fontos figyelmeztetés a betegek és az orvosok számára, hiszen egy közelgő fellángolásról, visszaesésről árulkodhatnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy titokzatos betegség szinte vámpírrá változtatta a tanárnőt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lupus

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához