Ezeket látta már?

Tenyér-talpi ekcéma tünetei: ettől függ, hogy javul, vagy romlik az állapota

ekcéma, tenyér-talpi ekcéma, viszketés, hámlás, sebesedés, hólyagok, bőrbetegség

Nem csak viszket, de ki is sebesedhet a tenyér-talpi ekcéma.

A tenyéren, ujjakon, talpon, lábfejen megjelenő ekcéma igen kellemetlen, sokszor önbizalom-romboló betegség, amelynek kezelése összetett.

Sokat ront a stressz a tenyér-talpi ekcémán

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapos kivizsgálás után nem csak a rendszeres hidratálás fontos, de a tüneti és hosszútávú orvosi kezelésen kívül a stresszoldás is.

A tenyér-talpi ekcéma, vagy dyshidroticus ekcéma az intenzív viszketés mellett látható tünetekkel jár, ugyanis fájdalmas berepedezések és mélyen ülő, apró hólyagok jelenhetnek meg a tenyéren, az ujjakon, a talpon, lábfejen. Ezek miatt az érintett kínosan is érezheti magát, különösen a kézfejen, ujjakon, tenyéren mutatkozó, sokszor feltűnő bőrtünetek miatt. Ráadásul, bár a hólyagok jellemzően néhány hét alatt elmúlhatnak, de a bőr továbbra is piros, száraz, repedezett marad. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hólyagok utat nyitnak különböző kórokozóknak, a bakteriális felülfertőződés pedig súlyosbítja az egyébként is kínzó tüneteket. Egyes esetekben szükség lehet a hólyagok steril körülmények között történő kiürítésére is, de a fertőzések biztos elkerülése végett praktikus, ha azt az orvos végzi.

Borbola doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy a tenyér-talpi ekcéma – mint minden ekcéma típus – krónikus betegség, amely időről időre kiújulhat, különösen bizonyos körülmények hatására.

Ezek lehetnek a tenyér-talpi ekcéma rizikófaktorai

 • A felmenőknél már tapasztalt ekcéma.
 • Atópiás dermatitis, légúti allergia az egyéni kórelőzményben.
 • Kontaktallergia (főként a fémekre).
 • Nyári meleg, izzadás.
 • Hosszú ideig vízben tartott kéz, láb.
 • Egyes terápiák, főként az intravénás immunoglobulin terápia.
 • Gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés. (A vírusfertőzések elkerülése végett ugyanakkor fontos a kézmosás, ami után azonban rögtön érdemes hidratálni. A kézfertőtlenítőket csak végszükség esetén ajánlott használni, mert erősen irritálják az egyébként is irritált kézfejet, tenyeret.)
 • Kezeletlen stressz.

- Szinte minden ekcémával, különösen tenyér-talpi ekcémával küzdők tudják, hogy nehéz élethelyzetek, a feszültség, a kezeletlen stressz képes belobbantani, illetve felerősíteni a tüneteket – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus. – A stressz ugyanis bizonyítottan az ekcéma egyik önálló triggere (kiváltó oka), a közismert kemikáliák, allergének mellett. Ennek egyes szakemberek szerint a stressz által kiváltott magas kortizol hormon termelődés lehet az oka, ami elnyomja az immunrendszert és gyulladásos választ alakít ki a bőrben. Más kutatások pedig azt bizonyították, hogy a stressz és az ekcéma kiújulása kölcsönös kapcsolatban vannak egymással. A stressz kiváltotta fellángolás ugyanis még feszültebbé teszi a pácienst, ami tovább fokozza a tüneteket. Éppen ezért, ha valakinél a stressz komoly pszichés és akár fizikai következményekkel jár, érdemes szakember, pszichológus közreműködését is kérni a kezelésében.

A tenyér-talpi ekcéma kezelése sokszor összetett

- Ha diagnosztizáltuk a tenyér-talpi ekcémát, gyakran nagy kihívást jelent a kezelése, ugyanis nincs egyetlen, mindig hatékony módszer. Sokszor, például a szokványos terápiára nem megfelelően reagáló esetekben allergiatesztet is érdemes végeztetni, beleértve a fémeket, egyes élelmiszereket, polleneket, penészgombákat. Ha fény derül az allergiára, ennek kezelése már eleve csökkenti a tüneteket. Ezen túl beválnak a szteroid tartalmú készítmények a gyulladás és az irritáció visszaszorítására, és antihisztaminokat is elrendelhetünk a viszketés ellen – hangsúlyozza Borbola doktornő.

- A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel tovább fenntartható a tünetmentes állapot. Ezen kívül a beteg napi teendői közé tartozik a rendszeres hidratálás és nagyon hasznos a stresszkezelésre alkalmas módszer megtalálása is. A legfontosabb, hogy mindig az adott panaszoknak, állapotnak és esetleges érzékenységeknek megfelelően kezeljük ezt a betegséget.

Mit tehet, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Az ekcéma tünetei gyakran súlyosbodnak lefekvéskor és éjszaka, ami sokszor lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

Ahhoz, hogy ne lángoljanak fel az ekcéma éjjeli tünetei, elsősorban esténként érdemes elkerülni a triggereket, vagyis azokat az okokat, amelyek kiváltják az erős viszketést. Ez egyénenként változhat, de lehetnek bizonyos tevékenységek, stresszes helyzetek, vagy például kontakt ekcéma esetén egyes anyagok (többek közt mosakodó-, mosó- és illatszerek egyes összetevői). Érdemes az alábbi tanácsokat is megfogadni:

 • Lefekvés előtt alkalmazzunk hidratálót, vagy az orvos által rendelt készítményt.
 • Esténként tisztálkodjunk, de ne hosszan.
 • A pizsama és az ágynemű anyag ne legyen irritáló – a poliészter és a gyapjú helyett sokkal jobb hatású a pamut.
 • Estére próbáljunk megszabadulni az allergénektől, különösen azok, akiknek az ekcéma mellett allergiájuk is van. Például ne engedjük a háziállatokat a hálószobába szőr-allergia esetén, illetve pollen allergiánál hasznos lehet az esti hajmosás.
 • Segíthetnek az antihisztamin tartalmú készítmények is.
 • Az éjszakai erős vakarás elkerülésében segíthet egy vékony pamutkesztyű viselése, ami alatt még be is lehet krémezni a kezeket – tenyérekcémánál ez kifejezetten előnyös.

- Az ekcéma kezelésénél mindig utána kell járni, mi váltja ki a betegséget, és lehetőleg az okot kell megszüntetni. Ugyanakkor az ekcéma okozta kínzó viszketést, égő érzést tünetileg is fontos kezelni, hiszen ez jelentősen ronthatja a beteg életminőségét. A helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást, ami fellélegzést jelenthet a páciensnek – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. - A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket is alkalmazhatunk, amelyekkel egészen sokáig fenntartható a tünetmentes állapot. A megfelelő immunmoduláló szerek biztonságosak, hiszen úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét. Emellett egyénileg ajánlható lehet még a speciális orvosi fényterápia, a gyógyszeres kezelés, és minden esetben elengedhetetlen a bőr rendszeres hidratálása.

(www.dermatica.hu)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ekcéma: így enyhítheti a viszkető, hámló bőrt - tanácsolja a bőrgyógyász

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ekcéma

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához