Ezeket látta már?

Apróság, mégis sokat segít a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében

cukorbetegség szív-érrendszer magas vérnyomás csontritkulás elhízás sóbevitel

Ennek a konyhai alapanyagnak a gyakori és túlzott fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Köztudott, hogy kapcsolat van a táplálkozás és a 2-es típusú cukorbetegség között, és nem csak a szénhidrátok és a cukrok befolyásolhatják az állapot kialakulását. A só túlzásba vitt hozzáadása az élelmiszerekhez potenciális indikátora a hosszú távú sóbevitelnek, ami összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás magasabb kockázatával.

A nátrium az asztali só egyik fő összetevője. Ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, az magas vérnyomást okozhat, ezért az egészségügyi ajánlások alapján a napi bevitel mennyisége nem haladhatja meg a 2300 milligrammot.

A nátrium egyik jellemzője a vízelvonó képesség, az ozmotikus szívóhatás. A többlet nátrium miatt a kelleténél több lesz a sejten kívüli, vagyis az érpályán belüli folyadék, ez pedig megemeli a vérnyomást. A vérnyomás emelkedése a test minden részében, így a vesékben is növeli az erek terhelését.

A cél: a minél kevesebb sóbevitel

A WHO 2013-ban kitűzött globális célja az volt, hogy 2025-re 30%-kal csökkenjen a lakosság átlagos sófogyasztása. A szervezet jelentése szerint ezt már biztos, hogy nem fogja tudni teljesíteni a világ.

Eddig a WHO tagállamainak mindössze 5%-a vezetett be kötelező és átfogó nátriumcsökkentési politikákat, 73%-ban viszont teljességgel hiányoznak ezek a kezdeményezések. Pedig az alapvetően költséghatékony nátriumcsökkentési politikák végrehajtása a becslések szerint 7 millió életet menthetne meg világszerte 2030-ig, ami jelentősen hozzájárulna a nem fertőző betegségekből eredő halálozások csökkentésére.

A globális átlagos sóbevitel a becslések szerint 10,8 gramm naponta, ami több mint kétszerese a WHO által javasolt kevesebb mint napi 5 grammnak (egy teáskanálnak). A túl sok só fogyasztása a táplálkozással és a táplálkozással összefüggő halálozások legfőbb kockázati tényezője. Egyre újabb bizonyítékok születnek, amelyek igazolják a magas nátriumbevitel és számos betegség, például gyomorrák, elhízás, csontritkulás és vesebetegség fokozott kockázata közötti összefüggéseket.

„Az egészségtelen táplálkozás a vezető halálokok és betegségek között szerepel világszerte, amiben a túlzott nátriumbevitel az egyik fő bűnös” – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. „Ez a jelentés azt mutatja, hogy a legtöbb ország még nem fogadott el semmilyen kötelező nátrium-csökkentési politikát, így lakosságukat szívinfarktus, szélütés és egyéb egészségügyi problémák veszélye fenyegeti.” A WHO az országokat és az élelmiszer-gyártókat is sürgeti, hogy tegyenek lépéseket a nátriumcsökkentés érdekében.

A nátrium és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolata

Mivel a vércukorszint az elsődleges probléma a cukorbetegséggel kapcsolatban, a diéta és a cukorbetegség kapcsolata történelmileg a szénhidrátokra összpontosított, amelyek a vérben cukrokká bomlanak le. A nátrium szerepe ebben a keverékben viszonylag új fogalom. Mi lehet az összefüggés a hozzáadott só és az emelkedett vércukorszint között? Azok az emberek, akik sót adnak az ételeikhez, több magas kalóriatartalmú ételt fogyaszthatnak, ami súlygyarapodást eredményezhet, ami növelheti a cukorbetegség kockázatát. A nátrium akár megnövekedett étvágyat is kiválthat.

Egy elmélet szerint, a só elősegítheti a nagyobb táplálékbevitelt, ami olyan állapotokhoz vezethet, mint az elhízás és a gyulladás, ami viszont növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A feldolgozott élelmiszerek

A felmérés szerint, akik soha nem fogyasztanak sót 13%-kal, akik csak ritkán adtak sót az ételeikhez 20%-kal, illetve a rendszeresen fogyasztóknál 39%-kal magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A só típusa valószínűleg nem sokat változtat a cukorbetegség kockázatában. A legfontosabb szempont a só nátriumtartalma, amely viszonylag egységes a konyhasónál.

A túlzott nátriumbevitel az, ami egészségügyi problémákkal jár, és ez bármilyen típusú, jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazó sóra vonatkozhat. Az ételhez hozzáadott só mennyisége mellett fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mennyi nátriumot fogyaszt a feldolgozott élelmiszerekből.

Az American Heart Association szerint az amerikaiak napi nátriumtartalmuk akár 75%-át olyan feldolgozott élelmiszerekből nyerik, mint a levesek, paradicsomszószok, fűszerek és konzervek. Ezek és a további nátriumforrások növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Egyszerű módszerek a nátriumbevitel csökkentésére

Nehéz elképzelni az ételeket só nélkül, de rengeteg kreatív taktika van, hogyan lehet csökkenteni a nátriumbevitelt anélkül, hogy az étel ízét feláldozná.

  • Tegyük el a sószórót az asztalról étkezés közben, ez is hasznos módja lehet az elfogyasztott nátrium mennyiségének csökkentésének, mert ha nincs szem előtt, akkor kevésbé gondolunk rá. Ha fel kell állnia az asztaltól a sóért, az akadályozza a kényelmes étkezést.Javaslat: fokozatosan csökkentse a nátriumszintet, nem pedig egyszerre, mivel a drámai étrendi változásoknak gyakran sikertelenség lehet az eredménye.
  • Néhány kisebb stratégia, amely segít alacsonyan tartani a nátriumot, a konzerv élelmiszerek, például a bab és a zöldségek használat előtti leöblítése, vagy lehetőség szerint a friss élelmiszerek választása. A friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák és a sovány fehérjék általában nagyon kevés nátriumot tartalmaznak.
  • Ne felejtse el elolvasni az élelmiszerek címkéit, hogy megtudja, mennyi nátriumot tartalmaz a termék. Azok, amelyek a napi értéknek legfeljebb 5%-át tartalmazzák, alacsony nátriumtartalmúnak, míg azok az élelmiszerek, amelyek a napi érték 20%-át vagy annál többet biztosítanak, magasnak minősülnek.
  • Végül, tegye szórakoztató és érdekes kísérletté étkezéseit más fűszerek használatával és tesztelésével. Ezek kombinálva finom ízeket hozhatnak létre, amelyekhez nem kell sok só. Használjon gyógynövényeket, fűszereket és ízesítőket, például citrusféléket, eceteket és sómentes fűszerkeverékeket az ízek fokozására, miközben csökkenti a sót.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a kómát okozó ketoacidózis 7 tünete - ha cukorbeteg, erre vigyázzon!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauzEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához