Ezeket látta már?

9 tévhit a cukorbetegségről - az orvos eloszlatja a leggyakoribbakat

cukorbetegség tévhit magyarázat orvos  inzulinrezisztencia

A diabétesz népbetegség, ennek ellenére igen sok a tévhit vele kapcsolatban. Mutatjuk a leggyakoribbakat.

Dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa, belgyógyász, a terhességi cukorbetegség specialistája segít az eligazodni a tényekben és a tévhitekben a cukorbetegség kapcsán.

Milyen értékek esetén beszélünk cukorbetegségről?

A diagnózis felállítása csak vénás vérvételből mért vércukor értékek alapján lehetséges. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukor szintje meghaladja a 7,1 mmol/l-t, a 2 órás pedig a 11 mmol-l-t.

Az I. és a II. típusú cukorbetegség ugyanaz

Az I.-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő diabétesz) az ún. autoimmun betegségek egyik fajtája, kialakulásának lényege, hogy a szervezet "megtámadja" a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket, és elpusztítja azokat. A cukorbetegek kb. 10 %-a tartozik ebbe a csoportba.

A II.-es típusú diabétesz alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin már nem tudja megfelelő mértékben kifejteni a vércukorszint-csökkentő hatását. Ez általában 30 év fölött alakul ki arra genetikailag hajlamos és/vagy nem megfelelő életmódot folytató személyeknél, de az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

Az inzulinrezisztencia csak egy trendi betegség

- Az inzulinrezisztens állapot – amely a diabétesz előszobája - egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. Viszont, ha a több éves túlműködés során kimerül a hasnyálmirigy, megjelenik a II.-es típusú diabétesz.

Ezért is fontos időben észrevenni ezt az állapotot, hiszen megfelelő életmódváltással megelőzhető, de legalábbis kitolható a szerv kimerülése. Bár az inzulinrezisztencia legtöbbször nem jár tünettel, meddőség, elhízás, száraz bőr, gyakori fertőzések, fáradékonyság esetén ajánlott a kivizsgálás- ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa, belgyógyász, a terhességi cukorbetegség specialistája.

Az lesz cukorbeteg, aki sok édességet eszik

A II.-es típusú diabétesz kialakulásának valóban jelentős rizikófaktora a helytelen életmód (bár enélkül is kialakulhat), ez korántsem igaz az I.-es típusú cukorbetegségre. Ez utóbbi elsősorban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki, de kialakulása nem életkorhoz kötött, és gyakran egyéb hormonális társbetegségek mellett jelenik meg.

Létezik enyhe fokú cukorbetegség

Amennyiben a vércukorszint tartósan magas, esetleg már a vizeletben is megjelenik a cukor (ez laborvizsgálattal ellenőrizhető), akkor mindenképpen cukorbetegségről beszélünk. Van alacsonyabb vércukorérték, de nincs enyhe, kezelést nem igénylő diabétesz, a diabetológiai kezelés elengedhetetlen a súlyos következmények megelőzése érdekében.

Aki gyerekkorban lesz cukorbeteg, az kinőheti

A cukorbetegség nem gyógyítható a tudomány mai állása szerint, és az érintetteknek élethosszig tartó inzulinterápia szükséges az életben maradáshoz. Tehát az inzulin nem gyógyítja, hanem kezeli a cukorbetegséget.

Ám, nincs ok elkeseredésre, korai felismeréssel, korszerű inzulinterápiával, egyénre szabott szénhidrátbevitellel és rendszeres testmozgással teljes életet élhet a páciens.

A cukorbeteg egyáltalán nem ehet cukrot

A cukorbetegek étkezésében gyökeres változtatásokra van szükség. Kerülendő a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztása, így a répacukor, a nád-, a barnacukor, a méz, a glükóz-fruktóz szirup is.

Ez nem azt jelenti, hogy a cukrot tökéletesen száműzni kell, de a betegnek csak szakember által meghatározott mennyiségű szénhidrátot (a cukor egyszerű szénhidrát!) szabad fogyasztania, ráadásul az sem mindegy, mikor, milyen felszívódású (glikémiás indexű) ételeket visz be. A cukor pótlására ajánlottak a mesterséges édesítőszerek és cukorhelyettesítők, amelyek széles palettájáról tájékozódni kell a diabetológustól és a dietetikustól.

A cukorbetegek csak „diabetikus” élelmiszereket ehetnek

Cukorbeteg diéta esetén általános szabály, hogy csökkenteni kell a napi szénhidrátbevitelt, de nem az a cél, hogy egyáltalán ne fogyasszon a cukorbeteg kenyeret, gyümölcsöt, tejterméket, csak meg kell tanulnia, hogy mikor, melyik alapanyagból mennyit fogyaszthat egy alkalommal, illetve, hogy melyik élelmiszer milyen mértékben fogja a vércukorszintet megemelni.

2016 óta nem használható az élelmiszereken a diabetikus megjelölés, mert a cukorbetegek azt úgy is értelmezhették, hogy a termék számukra is korlátlanul fogyasztható. Ráadásul a diabetikus kifejezés nem jelenti azt, hogy szénhidrátmentes, csupán azt, hogy édesítőszerrel készült. Ma már a diabéteszeseknek is a tápanyag összetételt kell vizsgálniuk a vásárlásnál.

A cukorbetegeknek tilos a sport

A diabétesz kezelésében kifejezetten fontos a rendszeres testmozgás. Edzés hatására ugyanis nő a glükóz felhasználása az izmokban, javul a sejtek inzulinérzékenysége, és más pozitív hatása is van az izomszövet összehúzódásának.

Fontos, hogy csakis megfelelően beállított vércukorszinttel lehet nekikezdeni a mozgásnak, és kizárólag orvosi beleegyezéssel, hiszen az edzés során beállhat az ún. hipoglikémiás állapot, amikor a vércukorszint a normál tartomány alá csökken. Ez komoly rosszulléttel, esetleg kómával is járhat, ezért aki sportolni szeretne, kérje ki kezelőorvosa tanácsait a biztonságos testmozgás érdekében (pl. hogy mennyi idővel a mozgás előtt egyen, edzés után mikor mérjen vércukorszintet).

A cukorbetegség csak inzulinnal kezelhető

A II.-es típusú cukorbetegség kezelésének első lépése az életmódkezelés, mely magában foglalja a diétát és mozgásterápiát, és akár rendezheti is az állapotot. Ha ez nem eredményes vagy túl késői, sor kerülhet a gyógyszeres kezelésre, amely lehet egyetlen szer vagy kombináció.

Ez persze nem igaz az I.-es típusú cukorbetegségre, amelynél csak az inzulinterápia jöhet számításba, hiszen ekkor mindenképp pótolni kell a hiányzó anyagot. Az inzulint egyedül injekcióval lehet bejuttatni, ugyanis szájon át szedve nem tudná kifejteni a hatását. Vannak ezen kívül olyan esetek, amikor a gyógyszerről csak átmenetileg kell inzulinra áttérni. Ilyen a terhesség/szoptatás, nagyobb műtét, bizonyos gyógyszerek/betegségek, ezért ekkor mindenképp orvosi konzultációra van szükség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegként is ehet kenyeret, ám nem mindegy, hogy milyet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához