Ezeket látta már?

Diabétesz: indokolt a lakosság szűrése!

Indokolt a kötelező diabéteszszűrés bevezetése a Magyar Diabetes Társaság (MDT) első, kockázatalapú szűrésének eredményei alapján, amelyeket szerdán (06.08.) mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián.

A régió eddigi legkiterjedtebb szűrésén több mint hetvenezer felnőtt vett részt. A vizsgálat a résztvevők 15 százalékánál, több mint tízezer embernél mutatott ki korában nem ismert glukózintoleranciát, tehát cukorbetegséget, vagy azt megelőző állapotot. Az adatok tehát megerősítették, hogy indokolt a felnőtt lakosság rendszeres, kötelező diabéteszszűrésének bevezetése a háziorvosi ellátás részeként.

Diabétesz: indokolt a lakosság szűrése!

A MDT az először Finnországban alkalmazott úgynevezett FINDRISC kérdőíves vizsgálatot alkalmazta, amely a nem, életkor, családi és egyéni kórelőzmények figyelembe vételével a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg.

A vizsgált személyek csaknem 59 százaléka alacsony veszélyeztetettségűnek bizonyult, 41 százalék fokozott kockázattal bír. A második szakaszban az utóbbi csoport orális cukorterheléses vizsgálatát követően a résztvevők 15 százalékánál, tehát több mint tízezer embernél mutattak ki korábban nem ismert diabéteszt vagy azt megelőző állapotot.

Jermendy György az eredményeket bemutató tájékoztatón elmondta, a cukorbetegek számának növekedése az elhízás "járványszerű" terjedésének, az életkor növekedése, a diagnosztikai kritériumrendszerek változása és a szűrések gyakoribbá válása köszönhető.

A diabétesszel együtt a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, valamint a társadalmat terhelő költségek is nőnek. A szakirodalom a kettes típusú diabéteszt megelőzhető betegségnek tartja. Ehhez viszont esetenként fokozott fizikai aktivitásra, testsúlyvesztésre és társadalmi mértékű szemléletváltásra van szükség - fejtette ki a professzor.

Winkler Gábor, a MDT elnökének elmondása alapján a diabétesz a világon nyolc másodpercenként okozza egy ember halálát, amely évente négymillió emberéletet jelent. Emellett egy év alatt egymillió, a diabétesz következményei miatt szükséges amputációt végeznek el.

A felmérés, amely Winkler szerint a minta nagysága miatt Európában egyedülállónak számít, az egészségügyi kormányzat és a MDT szakmai irányításával és az Országos Alapellátási Intézet közreműködésével valósult meg.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához