Ezeket látta már?

Diabéteszes láb: ezt tegye, hogy megelőzze a bajt

lab_1

A cukorbetegeknek már az esetleges elváltozások megjelenése előtt is érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk lábuk védelmére.

Mit tehet lábai egészségének megőrzése érdekében?

1. Mozogjon többet!

2. Törődjön diabéteszével! Működjön együtt az orvosokkal, akik azon fáradoznak, hogy vércukorszintjét meghatározott tartományon belül tartsák!

3. A lábbeli felhúzása előtt, minden alkalommal tapintsa meg kézzel a cipőt belülről: a cukorbetegség miatt az Ön érzőképessége csökkenhet, ezért előfordulhat, hogy a cipőbe esett kavicsot nem veszi észre, vagy nem észleli a bélés károsodását, ami a láb kisebesedéséhez vezethet.

4. Léteznek cukorbetegeknek kialakított, extra széles, extra mély cipők. Új cipőjét először otthon viselje 20 percig, majd vizsgálja meg a lábát! Ha pirosodást észlel valahol, annak a cipő levételét követően 20 percen belül el kell múlnia. Ha nem így történik, akkor a láb fekélyesedése nem zárható ki. Ez a javaslat vonatkozik a méretre készült ortopéd cipőkre is!

5. A lábsérülések megelőzése érdekében, mindig legyen a lábán cipő és zokni! Soha ne járjon mezítláb! Vízbe, medencébe csak védőcipőben menjen.

6. Ne viseljen olyan zoknit vagy harisnyát, amely varrott, mert a varrás nyomáspontot okozhat lábán, fekélyesedéshez vezethet. Ügyeljen rá, hogy a zokni vagy harisnya térd alatt ne legyen túlságosan szoros!

7. Ha lábának boltozatai megsüllyedtek, viseljen egyedi, cukorbetegeknek kialakított lúdtalpbetétet!

8. Rendszeresen, naponta ápolja és vizsgálja meg lábát! Ha nem tud lehajolni, a talpát tükörrel nézze meg. Ha vágást, elszíneződést vagy fekélyt észlel, azonnal forduljon orvoshoz! Ha az Ön látása károsodott, kérjen segítséget a naponkénti lábvizsgálathoz.

Többet szeretne megtudni a diabéteszes lábról? Kattintson tovább!

9. Lábkörmének sarkait ne vágja ki, hagyja körmét túlnőni a körömsáncon!

10. Óvja lábait a forróságtól és hidegtől! Ne tegye a lábát forró vízbe! Vízbe lépés előtt ellenőrizze a víz hőmérsékletet! Ne használjon meleg vizes palackot, melegítőpárnát, vagy elektromos hőtakarót! Ezek megégethetik anélkül, hogy észrevenné.

11. Engedje szabadon áramolni lábában a vért! Ülés közben tegye fel a lábát! Naponta kétszer-háromszor, mintegy 5 percen át jól mozgassa meg a lábujjait és mozgassa le és fel a bokáját! Hosszabb időn keresztül ne tegye keresztbe a lábait! Ne dohányozzon!

12. Kezdje el most! Foglalkozzon már ma többet a lábával! Legyen minden nap ideje lábának alapos átvizsgálására! Használja a kifejezetten cukorbetegek számára kifejlesztett termékeket!

Forrás: EgészségKalauz