Ezeket látta már?

Ezért egyen több áfonyát, ha magas a vérnyomása!

áfonya, cukorbetegség, magas vérnyomás, szisztolés vérnyomás

Az áfonya nem feltétlen tartozik a legnépszerűbb hazai gyümölcsök közé, pedig nagyon is érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Bár az áfonya jótékony hatásai régóta ismertek, újabb kutatások igazolták, hogy az alacsony cukortartalmú áfonya segíthet csökkenteni a cukorbetegségre és magas vérnyomásra való hajlamot is.

Arpita Basu étkezéstudományi professzor és kollégái az Oklahoma Állami Egyetemről kutatásaik során rájöttek, hogy napi egy pohár áfonyaital elfogyasztása 8 héten keresztül 7-8 ponttal csökkentheti a szisztolés vérnyomást.

Basu professzor szerint az áfonya fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedőknek és a cukorbajosoknak egyaránt ajánlott, hiszen a gyümölcs segíti az inzulinszint normalizálásában.

"Természetesen ez csak egy előzetes kutatás, így az adatok sem vehetők készpénznek. Ha eddig nem ettünk túl sok áfonyát, vagy nem szeretjük, most se kezdjük el marokszám enni, de ha kedveljük ezt a savanykás gyümölcsöt, nyugodtan fogyasszuk kedvünkre, hiszen jót teszünk vele szervezetünknek."

A 4 héten keresztül naponta 2 x 100 g mennyiségben fogyasztott áfonya ugyanannyival csökkenti a szisztolés vérnyomást, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

A kutatók az áfonya az érrendszerre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő antocianinoknak (a növényekben lévő piros, lila és kék színt adó antioxidáns hatású pigmenteknek) tulajdonítják. Az áfonya fenti mennyiségű napi fogyasztása esetén az endotheliális működés már 2 hét múlva javul.

A táplálkozásnak a kardiovaszkuláris rendszer öregedésére gyakorolt hatását régóta kutatják. Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a biológiailag aktív polifenolok védelmet nyújtanak a neurodegeneratív- és kardiovaszkuláris betegségek, valamint a rák ellen. Az áfonyában számos polifenol van, melyek közül legfontosabbak az antocianinok. Bizonyított, hogy az áfonyafélék kedvezően hatnak a kognitív funkciókra, újabban pedig kimutatták a vitaminokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag gyümölcs kedvező kardiovaszkuláris hatását is.

Szívinfarktus: ha így fáj a mellkasa, azonnal hívjon mentőt >>

A Nurses Health Study legújabb megfigyelése szerint az áfonya- és eperfélék nagy mennyiségű fogyasztása csökkenti a szívinfarktusok számát is, bár az antocianin-bevitel és a kedvező kardiovaszkuláris hatás közötti ok-okozati összefüggés még nem bizonyított.

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. The Journals of Gerontology

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához