Ezeket látta már?

Mennyi a normál vércukorszint étkezés előtt és után?

vércukorszint cukorbetegség diabétesz, mérés

A cukorbetegséget sokszor csak akkor fedezik fel, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van. A szakember elmondja, milyen értékek felett lehet gyanakodni diabéteszre.

Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek él cukorbetegséggel a KSH adatai szerint, nagy részük 2-es típusú diabéteszes. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, miért fontos a korai tüneteknél felismerni a cukorbetegséget, és hogyan segíthet az időben megkezdett életmódváltás a cukorbetegség szövődményeinek csökkentésében.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség olyan magas vércukorszintekkel jellemezhető anyagcserezavar, aminek a hátterében vagy az inzulin termelés hiánya vagy az inzulin hatás elégtelensége áll. A kettő együttesen is előfordulhat.

 • 1-es típusú diabétesz: autoimmun eredetű a kórósan működő immunrendszer károsítja a szigetsejteket.
 • 2-es típusú diabétesz kezdetben csökkent inzulin hatás inzulinrezisztencia jellemzi, amelyhez később a károsodott béta sejtek működési zavara is társul
 • Egyéb speciális típusok: béta sejt működés genetikai zavara, inzulinhatás genetikai zavara, Hasnyálmirigy állományának pusztulását okozó kórképek, endokrin betegségekhez társulva, gyógyszerek, kémiai anyagok kiváltotta típusok, bizonyos genetikai szindrómák.
 • Terhességi (gesztációs diabétesz) amit a várandósság alatt diagnosztizálnak.

A gyakoribb 2-es típusú diabéteszt megelőzi a pre diabétesznek nevezett állapot. Ennek három fajtája létezik: a csökkent glukóz tolerancia (IGT), az emelkedett éhgyomri vércukorszint (IFG) vagy e kettő együttes megjelenése.

Mennyi a normál vércukorszint?

A normál vércukorszint étkezések előtt 4,5–5,5 mmol/l közötti, étkezések után másfél órával sem magasabb 7,8 mmol/l-nál. Diabétesz esetén az éhgyomri vércukorszint meghaladja a 6 mmol/l-t, az étkezések után mért a 8–10 mmol/l-es szintet.

A 2-es típusú cukorbetegség évek alatt, lassan fejlődik ki, és nagyon sokáig nem mutat tüneteket. Ugyanakkor a talaján kialakuló szövődmények közül például az érkárosodásoknak már a cukorbetegséget megelőző állapotban, illetve még nem diagnosztizál cukorbetegség esetén is nő a kockázata. Nagyon fontos észrevenni a figyelmeztető jeleket – magyarázza a Cukorbetegközpont 2-es típusú cukorbetegség specialistája.

A cukorbetegségre utaló leggyakoribb jelek:

 • Éhség és fáradtság
 • Szédülés mozgás közben
 • Ingerlékenység
 • Szomjúság és gyakoribb vizelés
 • Szájszárazság és viszkető bőr 
 • Lassan gyógyuló sebek
 • Gombás fertőzések
 • Homályos látás, romló hallás

Porochanvecz Marietta főorvosnő kiemelten felhívja a figyelmet azokra a kockázati tényezőkre, amelyek növelik a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ilyen

 • az elhízás (ha a haskörfogat nőknél nagyobb 80, férfiaknál 94 cm-nél, illetve a testtömegindex – BMI – több, mint 25
 • az ismert magas vérnyomás vagy szív-és érrendszeri betegség,
 • a családban már ismert cukorbeteg van
 • a 45 év feletti életkor
 • a mozgásszegény életmód
 • korábbi terhességi cukorbetegség, vagy 4000 gramm feletti súllyal szült baba
 • egyes gyógyszerek tartós szedése (pl. szteroid, mellékvese hormon-készítmény)

Aki ki van téve ezen kockázatok valamelyikének vagy akár többnek, és/vagy a fenti tünetek közül akár egyet is tapasztal, annak feltétlenül érdemes felkeresnie egy diabetológus szakorvost. Az időben felismert cukorbetegség vagy a diabéteszt megelőző állapot esetén haladéktalanul megkezdhető a terápia, amelynek első lépése az életmódváltás. Ez magában foglalja a diétát és a rendszeres mozgást, és amennyiben szükséges, a gyógyszeres kezelést is. Megfelelő terápia esetén a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása és így a szövődmények késleltethetők vagy megelőzhetők. A helyes életmód – táplálkozás, mozgás, a stressz visszaszorítása – nem csak a cukorbetegség rizikóját csökkenti, de segítségével a már kialakult betegségben is jelentős javulás érhető el.

3 tanács a diabetológustól cukorbetegeknek

A cukorbetegség egyik legfőbb kockázata az elhízás és a mozgásszegény életmód. Így érthető módon a megelőzésben és a cukorbetegség elsődleges terápiájában is kulcsszerepet kap az életmódkezelés. Ennek két alappillére az adott beteghez igazított diéta és napi szintű fizikai aktivitás.

– mondja dr. Porochnavecz Marietta.

1. A rostban gazdag, döntően növényi élelmiszerek, a gyakori, kis mennyiségű étkezések a cukorbetegek étrendjének alappillérei. Értelemszerűen fontos kiiktatni a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, és figyelni kell az ételek szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalmát.

2. A normál vércukorszint eléréséhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Hetente összesen 150 perc, tehát két és fél óra közepes intenzitású fizikai aktivitás a minimum, ami szükséges ahhoz, hogy csökkenjen a vércukorszint és a testsúly, javuljon a sejtek inzulinérzékenysége, és a pre diabéteszből ne alakuljon ki 2-es típusú cukorbetegség, illetve, ha már kialakult, csökkenjen a szövődmények kockázata.

3. A pre diabéteszben és a már diagnosztizált cukorbetegségben is rendkívül fontos az étkezés, a mozgás, és az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelés mellett a rendszeres önellenőrzés, tehát a vércukorszint rendszeres mérése főétkezések után másfél órával. Ez segít a páciensnek és a kezelőorvosnak is a beteg állapotának és az alkalmazott terápia hatásosságának a nyomon követésében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől zsibbad a láb? Ilyen esetben gyanakodjon cukorbetegségre

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához