Ezeket látta már?

Így jelez a szervezet, ha rejtetten már jelen van a diabétesz

cukorbetegség jele tünete

Szervezetünk gyakran küld jelzéseket a bennünk zajló változásokról, de ezeket a jeleket nem mindig könnyű értelmezni. Ez különösen igaz a cukorbetegség tüneteire.

Bemutatunk 11 jelet, amely akár diabétesz jelenlétére is figyelmeztethetnek prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialista segítségével.

A rejtett kórkép

Akár éveken vagy évtizedeken át szervezetünkönben rombolhat, anélkül, hogy komolyabb fizikai tüneteket okozna. Nem fáj, nem érezzük, hogy baj van, ezért is nevezik néma gyilkosnak – magyarázza a Cukorbetegközpont belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosa.

 1. Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában gyorsan jelentkeznek, mindössze néhány nap vagy hét alatt, és sokkal súlyosabbak, mint a 2-es típusú cukorbetegség esetén.
 2. A 2-es típusú cukorbetegség sokszor csak akkor kerül szembe a beteg, amikor az már komoly károsodást, például érrendszeri problémákat okozott. Fontos azonban tudni, hogy a cukorbetegek túlnyomó többsége, 90 százaléka a 2-es típusba tartozik.

Mindkét típusú cukorbetegségnek ugyanazok a figyelmeztető jelei.

Érdemes figyelni ezekre a jelekre!

 1. Éhség és fáradtság – Amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek inzulinrezisztenciával küzdenek, az energiaszint csökkenhet. Ezért érezhetünk fáradtságot és éhséget még megfelelő táplálkozás esetén is.
 2. Szomjúság és gyakori vizelés – A cukorbetegség emeli a vércukorszintet, ami vízveszteséghez vezethet a vizelettel. Ennek következtében fokozódhat a szomjúság érzete. A cukorbetegek gyakrabban és többször pisilnek, ami szintén növelheti a szomjúságot.
 3. Szájszárazság és viszkető bőr – A folyadékveszteség miatt a bőr és a nyálkahártya kiszáradhat, ami viszketést okozhat.
 4. Homályos látás – A gyakori vizelés miatt a szemlencsék megduzzadhatnak, ami homályos látást okozhat.
 5. Romló hallás – A cukorbetegség károsíthatja a belső fül idegeit és ereit, ezért halláskárosodást okozhat.
 6. Édes illatú lehelet – A ketoacidózis, amikor a szervezet alternatív üzemanyagként zsírt bont, édes leheletet okozhat, melyet légzési nehézség, gyengeség, zavartság, émelygés, fokozott szomjúság és hányás kísérhet. Ez életveszélyes állapot, kórházi kezelést igényel.
 7. Nyugtalan lábak – Az úgynevezett nyugtalan láb szindróma azt jelenti, hogy az illető kényszert érez arra, hogy a lábait mozgassa. Az idegkárosodás miatt a cukorbetegek gyakrabban tapasztalhatják a nyugtalan láb szindrómát.
 8. Gombás fertőzések – A cukor ideális táptalajt nyújt a gombáknak, így a cukorbetegek gyakrabban szenvednek gombás fertőzésektől.
 9. Lassú sebgyógyulás – A magas vércukorszint megnehezítheti a sebek gyógyulását. A magas cukorszint befolyásolhatja a véráramlást és idegkárosodást okozhat.
 10. Lábfájdalom, lábzsibbadás – Az idegkárosodás miatt a cukorbetegek gyakrabban tapasztalhatnak lábfájdalmat és zsibbadást.
 11. Bőr elszíneződése – A sötét elszíneződés inzulinrezisztencia jele lehet, ami a magas inzulinszint következménye. Ezt a foltot acanthosis nigricansnak nevezik, és általában a nyakon, hónaljon és ágyékon jelentkezik.

Ezen jelek mindegyike utalhat a diabétesz jelenlétére, ami kizárható vagy megerősíthető vizsgálatokkal. Mivel a cukorbetegség nagyon alattomos és súlyos betegség, fontos, hogy ha ezek közül a jelek közül bármelyiket tapasztalja, forduljon orvoshoz – hangsúlyozza prof. dr. Somogyi Anikó.

Mikor forduljon orvoshoz?

A cukorbetegségre utaló tünetek észlelésekor forduljon háziorvosához, aki a kivizsgálás érdekében gondoskodni fog a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról. Egy rutin laborvizsgálat vagy alkalmi vércukorszintmérés során kapott magas vércukorérték esetén is keresse fel háziorvosát, aki gondoskodik a teljeskörű kivizsgálásról.

Megállapított cukorbetegség esetén a terápia alapja a szigorú diéta, ugyanis a szénhidrátfogyasztás minimalizálásával könnyebben maradhat egyensúlyban a szervezet anyagcseréje. Fontos a megfelelő, ideális testsúlyra való törekvés, ezért a rendszeres testmozgás hatékony kiegészítője a diétának, ugyanis a megemelkedett vércukrot a vázizmok működése hatékonyan képes csökkenteni.

Prediabéteszes, a diabéteszt megelőző, kiegyensúlyozatlan anyagcsereállapotban a fizikai terhelés és megfelelő étrend elégséges lehet a vércukor szinten tartására, az esetek többségében ugyanakkor gyógyszeres terápia is szükséges. A legtöbb szájon át szedhető vércukorcsökkentő készítmény csak rövid ideig képes a szervezet egyensúlyban tartására, ezért idővel általában sor kerül inzulinkészítmények beiktatására is . Az 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem tud elegendő mennyiségű inzulint előállítani, ezért a diagnózist követően rögtön szükséges az inzulin pótlása.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához