Ezeket látta már?

Utazás cukorbetegen - az orvos ezekre a fontos dolgokra hívja fel a figyelmet

utazás cukorbeteg csomag nyaralás

Tudja meg, mi mindenre kell figyelnie az utazás során. Az orvos hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgált.

A diabétesszel élőknek nemcsak a nyaralás alatt, hanem utazás közben is fontos az otthon megszokott módon gondoskodni magukról, odafigyelni a betegségükből adódó lehetséges problémákra, felkészülni azok elhárítására. Dr. Bibok György diabetológus, az Endokrinközpont főorvosának tanácsai a nyaralásra való felkészüléshez.

Teendők az utazás előtt

A tervezett indulás előtt már legalább egy hónappal érdemes felkeresni a kezelőorvost a szükséges igazolások és orvosi tanácsok beszerzése céljából. Utazáskor különösen fontos, hogy a cukorbetegnél legyen igazolás, adatok a betegségéről: repülőn például csak igazolással vihet magával inzulin injekciót, inzulintollat, gyógyszereket, glükagon-szettet és belövő készüléket a gép fedélzetére. A tanúsítvány kiállítása mellett a kezelőorvos a szükséges receptekkel is ellátja a beteget, hogy biztosan elegendő mennyiségű gyógyszere és önellenőrzéshez szükséges eszköze legyen az utazás időtartamára.

- A nyaralni induló betegeknek azt tanácsoljuk, hogy az adott időre kiszámolt szükséges gyógykészlet legalább másfélszeresét vigyék magukkal – mondja dr. Bibok György. Ha messzebbre utazunk, pl. Amerikába, vagy a keleti országokba, akkor lényeges, hogy az időeltolódás miatt megváltozott gyógykezelést is egyeztessük kezelőorvosunkkal. Bizonyos egzotikus országokban védőoltás beszerzése is szükséges lehet, melyre szintén időben fel kell készülni, kérdezze kezelőorvosát a szükséges és javasolt védőoltásokról. Ha úticélunk az Európai Unió országainak egyike, akkor érdemes Európai Egészségbiztosítási Kártyát igényelni, mellyel számos egészségügyi ellátás ingyenesen, vagy kedvezményesen vehető igénybe. Fontos tudni, hogy a kártyával igényelhető szolgáltatások köre nem terjed ki mindenre, például a vészhelyzetben történő hazaszállításra sem, ezért mindenképp javasolt utasbiztosítást is kötni!

Csomagok

A cukorbetegség kezelésére való szereket lehetőleg két különböző pakkban helyezzük el, hogy az egyik elvesztése vagy lopás esetén még maradjon biztosan gyógyszerünk. Akár autóval, akár repülővel utazunk fontos, hogy a gyógyszereket megfelelő helyen tároljuk. A túl magas és a túl alacsony hőmérséklet befolyásolja az inzulin és a vércukorszint mérő hatékonyságát is. Az inzulint a szélsőséges hőhatásoktól is óvni kell. 30°C felett hatékonysága csökkenhet, a repülő rakterében pedig, ahol a bőröndöket tárolják könnyen megfagyhat. Indulás előtt érdemes a helyi reptéren érdeklődni a cukorbetegek gyógyszerszállítására vonatkozó előírásokról.

Ajánlott, hogy a járat légitársasága is tudjon arról, hogy Ön cukorbeteg, mert akkor előre kérheti az étkezés ilyen esetekre vonatkozó idő és minőségi ellátását. Autóval való utazáskor ügyeljünk rá, hogy ha hosszabb pihenőt tartunk, a gyógyszeres csomagot ne felejtsük a járműben, a tűző napon. A legjobb, ha az inzulin szállításához beszerzünk egy kisebb kézi hűtőtáskát. Fontos még, hogy a kézitáskába készítsünk az utazás idejére italt és rágcsálni valót, olyasmit, amit például egy forgalmi dugóban, vagy a repülőgép késése esetén könnyen elővehetünk.

Útközben

- A kényelmes ruházat mellett a cukorbetegeknek különösen fontos a láb egészségének megőrzése. Az ezen a területen keletkező sérülések nehezen gyógyuló, könnyen elfertőződő sebeket okoznak. A gombás fertőzés, a láb bőrének kiszáradása egyaránt problémákat okozhat, ezért lényeges, hogy a cukorbetegek utazás közben is kényelmes, alacsony sarkú, jó minőségű és finom belső kiképzésű cipőt viseljenek – figyelmeztet az Cukorbetegközpont főorvosa. Mivel a diabétesz növeli a trombózis kialakulásának kockázatát, ügyeljünk rá, hogy utazás közben rövid sétával, a lábfej körzésével, lábujjhegyre emelkedéssel óránként átmozgassuk alsó végtagjainkat. A vércukorszint normál időközönként történő ellenőrzése mellett ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékpótlásról sem!

Diabétesz és úti patika

A cukorbetegség kezelésére szolgáló eszközök és gyógyszerek mellett fontos, hogy felkészüljünk az utazás, vagy a nyaralás alatti nem várt kellemetlenségekre is. A célországba javasolt oltásokról érdeklődjünk indulás előtt, a védőoltásokat cukorbetegek is megkaphatják. A helyi konyha olykor sajnos kellemetlen meglepetéseket is tartogathat, egy gyomorrontás pedig súlyos következményekkel járhat. Óvatosan kóstolgassunk a helyi ínyencségekből, emellett készüljünk hasmenést, hányást csillapító készítményekkel is. Erről is érdemes még az utazás előtt megkérdezni kezelőorvosát.

Útközben is ügyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő, mossunk gyakran kezet, hogy lehetőség szerint elkerülhessük a fertőzéseket. Készítsünk össze elsősegély felszerelést az egyszerűbb sérülések ellátásához. Ezen kívül hasznos lehet még a gombás fertőzésekre való krém, láz-és fájdalomcsillapító és meghűlések kezelésére szolgáló készítmények.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyár cukorbetegen: ezekre hívja fel az orvos a figyelmet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához