Ezeket látta már?

Szappan bőrrák ellen? Egy 14 éves tudóspalánta fejéből pattant ki az ötlet

HermanBekele, szappan, bőrrák ellen

Ez a 14 éves fiatal lehet a jövő egyik legnagyobb rákkutatója.

Heman Bekele nem egy tipikus középiskolás diák. Ahelyett, hogy videojátékokkal töltötte volna szabadidejét vagy a telefonját bámulta volna, ez a 14 éves, Fairfax államból származó fiatalember professzorokat hívott és kísérleteket végzett, mindezt azért, hogy feltaláljon egy terméket, amelytől reméli, hogy megváltoztathatja a világot.

Célja, hogy egy olyan szappant hozzon létre, amely képes kezelni a bőrrákot és mindemellett megfizethetővé legyen mindenki számára, akinek szüksége van rá.

A messziről jött tudós

Munkája elnyerte a fődíjat az idei 3M Young Scientist's Challenge versenyen, amely arra ösztönzi a gyerekeket, hogy gondolkodjanak el a mindennapi problémák egyedi megoldásairól.

Heman Bekele Etiópiában született, onnan négyéves korában költözött Amerikába a családjával. Elmondása szerint a szappant is etiópiai gyermekkora ihlette. Azok körében ugyanis, akik ott sokat dolgoztak a szabadban, gyakori volt a bőrrák.

A szappan lipid nanorészecskéken keresztül rákellenes gyógyszereket szállít, amelyek aktiválják a szervezet immunsejtjeit a rák ellen.

"Van egy igazán alapvető 5 éves tervem, amely magában foglalja az FDA-tanúsítvány megszerzését, az emberi tesztek elvégzését és annak biztosítását, hogy mindez működik. De aztán 2028-ra remélem, hogy ezt a szenvedélyes projektet egy nonprofit szervezetté tudom alakítani, ahol méltányos és elérhető bőrrák-kezelést tudok biztosítani a lehető legtöbb ember számára, mert őszintén szólva a legvégén ez a projekt lényege." - nyilatkozta Herman az NPR-nek a jövőbeli terveiről.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Álcázhatja magát – így ismerheti fel a legagresszívebb melanóma típust

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

melanóma

Forrás: https://www.npr.org/
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához