Ezeket látta már?

Cukorbetegség - és daganatveszély

A cukorbajosokat inkább fenyegeti a rák... Nagyobb a kockázata a rák kialakulásának a cukorbajosoknál, a férfiaknál a bél- és a hasnyálmirigy-, a nőknél az emlőrák veszélye fokozottabb - mutatták ki amerikai szakemberek.

A Diabetes Care című folyóiratban közölt tanulmány 400 ezer felnőtt telefonos megkeresésén alapult. Kiderült, a cukorbeteg férfiaknál százból 16-nál, a nőknél 17-nél alakult ki rák. Egészséges felnőtteknél ez az arányszám 7, illetve 10.

Cukorbetegség - és daganatveszély

A rák és a diabétesz közötti erős összefüggés nem lep meg minket - mondta Chaoyang Li, az amerikai járványügyi központ (CDC) epidemiológusa. Megjegyezte, más kutatások szintén találtak kapcsolatot, noha nincs bizonyíték arra, hogy az egyik betegség okozója lenne a másiknak. A CDC rámutatott, az amerikai felnőttek 9 százaléka cukorbeteg.

Számba véve kort, rasszt, dohányzási- és italozási szokásokat, a kutatók arra jutottak, a cukorbajosoknál 10 százalékkal nagyobb a rák kialakulásának veszélye.

A férfiaknál leginkább a hasnyálmirigyrák fenyeget, de nagyobb az esélye a vastag-, a végbél-, a húgyhólyag-, a vese- és a prosztataráknak is. A nőknél az emlőrák, a leukaemia és a méhrák kockázata fokozottabb.

Míg a cukorbaj nélkül élő férfiaknál 10 ezerből csak két esetben alakul ki hasnyálmirigyrák, addig a diabéteszeseknél 16 ez az arányszám. Nőknél ezerből egy a leukaemiások száma, cukorbetegeknél viszont három - fedte fel a hangsúlyozottan csak pillanatfelvételt

jelentő kutatás

Forrás: MTI