Ezeket látta már?

Daganat: kezelés alatt áll? Ezért figyeljen nagyon a szájhigiéniára!

szajuregi_daganat

A kezelés alatt álló daganatos betegeknek kiemelten fontos a szájüreg megfelelő ápolása. Elmondjuk, mire figyeljen.

A szájüreg és a krónikus betegségek kapcsolata

A szájüregi egészség elválaszthatatlan a szervezet egészétől: az itt található mikroflóra közvetlenül kapcsolódik az emésztőrendszer mikrobiomjához; így testünk kapuja 80 %-ban felelős a gyomor- és bélfertőzések kialakulásáért.

Ma már bizonyított, hogy a szájüregi megbetegedések, elsősorban a kezeletlen fogágybetegség, számos, a szervezetünk más szerveit érintő krónikus betegséggel áll kapcsolatban: cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, Alzheimer-kór, kora- és/vagy alacsony súlyú-szülés, rosszindulatú elváltozások stb. Több krónikus kórkép okoz szájüregi tünetet, sokszor a betegség első jeleként. A szájüregi egészség tehát nemcsak a fogaink épsége, megtartása miatt fontos, hanem teljes szervezeti egészségünk megőrzése érdekében.

A daganatterápia negatívan befolyásolja a szájüreg egészségét

Minden páciensnek fontos fogászati szűrővizsgálaton és szükség esetén kezelésen részt venni még a daganatterápia megkezdése előtt, ugyanis a kemo-, sugár vagy egyéb gyógyszeres (biológiai) eljárások negatívan befolyásolják a szájüreg állapotát függetlenül a kezelendő tumor típusától, elhelyezkedésétől.

Általános tapasztalat, hogy közvetlen szájüregi panaszok jelenhetnek meg a rákterápia mellékhatásaként: szájüregi nyálkahártya gyulladás, súlyosabb esetben fekélyes elváltozás, ízérzés zavar, szájszárazság, gombás fertőzés (candidiasis). A tünetek megjelenése, súlyossága és fennállása nagyban függ a terápia típusától, idejétől és az egyéni érzékenységtől egyaránt.

Számos esetben hosszan tartó gyógyszeres terápiában is részesülnek a betegek (pl. bisphosphonát adása csontérintettség /áttét megelőzése vagy kezelése esetén), ami akár életre szólóan meghatározza a fogászati ellátás lehetőségeit, hiszen ezen készítmények befolyásolják a csont gyógyulási folyamatát, így a szájsebészeti beavatkozások súlyos szövődményekhez vezethetnek.

Speciális szájápolási tanácsok daganatos betegeknek

A rákterápián résztvevő betegeknek fokozottan ügyelni kell a szájüreg egészségének megőrzésére. Ennek alapja a fogak és az azt körülvevő szövetek hatékony és kíméletes tisztítása. Naponta kétszer, puha, sűrű sörtéjű fogkefével ajánlott fogat mosni lazán, körkörösen, a sörtéket enyhén bedöntve, hogy megfelelően megtisztuljon a fog és az íny találkozásánál lévő kis barázda, a fognyaki terület.

Olvasson tovább! Májrák: ezért ne vegye félvárról, ha vérzik az ínye!

Figyelmet kell fordítani a fogközök tisztítására is, naponta egyszer puha, sűrű sörtéjű, megfelelő méretű, azaz az egyéni anatómiai adottságokhoz igazodó fogköztisztító kefét ajánlott használni. Érdemes SLS-mentes, lehetőleg enzim tartalmú fogkrémmel fogat mosni a nyálkahártya irritáció elkerülése és a szájüregi védőmechanizmusok javítása érdekében, ezt kiegészítheti szükség esetén magas ásványi anyag tartalmú készítmény kúraszerű alkalmazása a zománc meggyengülése ill. a szuvasodás megelőzése érdekében. Erőteljes szájszárazság esetén műnyál nyújthat segítséget, szájüregi gombás megbetegedés esetén a fogkefék fertőtlenítése, gyakori cseréje javasolt. Emellett azonnal kezelni kell a fellépő nyálkahártya gyulladást, esetleges fekélyeket.

A helyes fogmosást mutatja be az alábbi videó:

Forrás: EgészségKalauz