Ezeket látta már?

Feltörték a gyakori rákbetegségek genetikai kódját

2009.12.18. Módosítva: 2015.11.04.

Brit kutatóknak két gyakori rákbetegség genetikai kódját sikerült feltérképezniük, ami jelentős áttörést hozhat a betegség megértésében.

A térképek kimutatták azokat a DNS mutációkat, amelyek a bőr- és a tüdőrákhoz vezetnek. A felfedezés a kutatók szerint a közeljövőben megváltoztathatja a betegségek diagnosztizálását és kezelését.

Minden rákbetegséget a gének károsodása – a DNS mutációja – okoz, amit a környezeti hatások, például a dohányzás, a káros vegyi anyagok vagy az ultraibolya sugárzás válthat ki, és ettől a sejtek korlátlan növekedésnek indulnak. A brit Wellcome Trust Sanger Intézet kutatói egy tüdőrákban és egy rosszindulatú melanómában szenvedő betegből származó daganatokból térképezte fel ezt a genetikai károsodást.

"Ez egy meghatározó pillanat a rákkutatásban. Innentől kezdve másképp fogunk gondolkodni a rákbetegségekről" – nyilatkozta Mike Stratton professzor, az intézet rák genom projektjének vezetője. "Ma első alkalommal két különböző rákbetegség, egy melanóma és egy tüdőrák esetében sikerült megadnunk a DNS rendellenesség teljes listáját mindkét daganatban. Így végre fedetlenül láthatjuk mindazokat az erőket, amelyek kiváltották ezt a rákbetegséget, és végre látjuk az összes gént, amelyek felelősek e két rákbetegség kiváltásáért."

A Nature folyóiratban közzétett kutatás arra is fényt derített, hogyan próbálja a szervezet helyreállítani a rák által okozott károsodást, és megállítani a betegség terjedését.

Stratton szerint a kutatási eredmények a jövőben megváltoztathatják a rákbetegségek kezelési módját úgy, hogy genetikai térképekkel kutatják fel az ezeket okozó defektusokat.

"Most, hogy rendelkezésünkre állnak az egyes rákbetegségekkel kapcsolatos mutációk átfogó és teljes katalógusai, látni tudjuk majd, hogyan fejlődtek ki az egyes rákbetegségek, mik voltak a behatások, mik voltak a környezeti hatások, ez pedig kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy általában jobban megértsük a rákbetegségek kifejlődését. Az egyes betegek szempontjából pedig látni fogjuk az összes rendellenes, az egyes rákbetegségeket kiváltó géneket, ami rendkívül lényeges, mivel ebből megtudhatjuk, mely gyógyszerek hathatnak egy bizonyos rákra, és melyek nem."

A kutatásban részt vevő Peter Campbell, a rák-genomika szakértője úgy véli, hogy a felfedezett mutációk száma (33345 a melanóma, és 22910 a tüdőrák esetében) rendkívül figyelemreméltó.

"Bámulatos, mit láthatunk ezekben a genomokban" – írta a Nature online kiadásában.

A kutatásból kiderül, hogy a mutációk többsége a dohányfüstben lévő vegyületek hatásaira (a tüdőrák esetében), illetve az ultraibolya sugárzás (a melanóma esetében) hatásaira vezethető vissza, ami alátámasztja azt a feltételezést, hogy ezek nagyrészt megelőzhetők.

"Minden doboz cigaretta olyan, mint az orosz rulett" – állítja a kutató. "E mutációk többsége olyan helyeken landol, ahol semmi sem történik a genomban, és nem okoz súlyos kárt, de néha eltalál egy rák-gént."

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Forrás: Medipress