Mi öli meg a rákos sejteket? 8 jótékony táplálék, amit érdemes gyakrabban enni
A helyes életmód mellett számos olyan élelmiszer és táplálkozási szokás létezik amely segíthet csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Mi pusztíthatja el a rákos sejteket?
Sajnos erre a kérdésre még mindig várat az egyértelmű válasz - mindenesete jó tudni, hogy melyek azok a táplálékok, amelyeket érdemes prevenciós szándékkal beilleszteni a táplálkozásunkba. Nyolc ilyet is mutatunk.
1. Paprika
A paprika óriási C-vitamin és A-vitamin-tartalma, valamint folsav- és kálium-tartalma miatt a rák elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze.
2. Keresztesvirágúak
A keresztesvirágúak családjába tartozó káposzta, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, retek, fehérrépa, vizitorma mind-mind olyan növényi hatóanyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a rákkeltő anyagok belépését a sejtekbe, és akadályozzák a daganatok kifejlődését.
Daganat: ez szerepel a leleten, ha baj van - kattintson!
3. Áfonya, málna, eper
Az áfonyafélék, a málna és az eper C-vitaminban és folsavban gazdag gyümölcsök, emellett magas a rost- és káliumtartalmuk. Erős antioxidáns hatásúak, azaz megkötik a szervezetben keletkező káros szabadgyököket.
4. Tiszta víz, tea
A víz (ásványvíz, forrásvíz, szóda) és a koffeinmentes tea jelentik a legjobb folyadékot a szervezet számára. Ezek az italféleségek óriási szerepet játszanak az emésztésben, a táplálék továbbításában és felszívódásában, valamint a hőmérsékletszabályozásban. Étvágycsökkentő hatásúak és segítik a súlyszabályozást is. Ajánlott legalább 1,5-2 liter folyadékot elfogyasztani naponta!
5. Paradicsom
A különféle paradicsomos mártásokban, szószokban, ketchupban megtalálható likopin erősen antioxidáns hatású. Nagymértékben csökkenti a prosztata- és más rákos megbetegedések kockázatát, jelentős szerepet játszik az öregedési folyamatok lelassításában és más betegségek elleni védekezésben.
Olvasson tovább! Hogyan értelmezzük a méhnyakrákszűrés eredményét?
6. Olívaolaj
A zsiradékok közül a legegészségesebbek a növényi eredetű olajok, különösen a hő- és vegyi beavatkozás nélkül, hidegen sajtolt szűz olívaolaj, mely sok E-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaz.
7. Alma
Az alma, különösen a gyümölcs héja olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását.
8. Karotinoidok
A sütőtök, a batáta és a cukkini karotintartalma - különös tekintettel a béta-karotinra - a rák elleni egyik fontos alkotóelemét jelenti.
Forrás: National Foundation for Cancer Research, USA
Olvasta már?
- Tévhitek a rákról: ez mind nem igaz!
- Tévhitek a rákról: amit mindannyian rosszul tudunk
- Tévhitek a rákról: nem igaz, hogy mindig tünetekkel, panasszal jár
- Tévhitek a rákról: nem igaz, hogy mindig panaszt okoz
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!