Ezeket látta már?

Mi öli meg a rákos sejteket? 8 jótékony táplálék, amit érdemes gyakrabban enni

rákos sejt, rák, rákos megbetegedések, életmód, élelmiszer, prevenció

A helyes életmód mellett számos olyan élelmiszer és táplálkozási szokás létezik amely segíthet csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Mi pusztíthatja el a rákos sejteket?

Sajnos erre a kérdésre még mindig várat az egyértelmű válasz - mindenesete jó tudni, hogy melyek azok a táplálékok, amelyeket érdemes prevenciós szándékkal beilleszteni a táplálkozásunkba. Nyolc ilyet is mutatunk.

1. Paprika

A paprika óriási C-vitamin és A-vitamin-tartalma, valamint folsav- és kálium-tartalma miatt a rák elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze.

2. Keresztesvirágúak

A keresztesvirágúak családjába tartozó káposzta, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, retek, fehérrépa, vizitorma mind-mind olyan növényi hatóanyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a rákkeltő anyagok belépését a sejtekbe, és akadályozzák a daganatok kifejlődését.

Daganat: ez szerepel a leleten, ha baj van - kattintson!

3. Áfonya, málna, eper

Az áfonyafélék, a málna és az eper C-vitaminban és folsavban gazdag gyümölcsök, emellett magas a rost- és káliumtartalmuk. Erős antioxidáns hatásúak, azaz megkötik a szervezetben keletkező káros szabadgyököket.

4. Tiszta víz, tea

A víz (ásványvíz, forrásvíz, szóda) és a koffeinmentes tea jelentik a legjobb folyadékot a szervezet számára. Ezek az italféleségek óriási szerepet játszanak az emésztésben, a táplálék továbbításában és felszívódásában, valamint a hőmérsékletszabályozásban. Étvágycsökkentő hatásúak és segítik a súlyszabályozást is. Ajánlott legalább 1,5-2 liter folyadékot elfogyasztani naponta!

5. Paradicsom

A különféle paradicsomos mártásokban, szószokban, ketchupban megtalálható likopin erősen antioxidáns hatású. Nagymértékben csökkenti a prosztata- és más rákos megbetegedések kockázatát, jelentős szerepet játszik az öregedési folyamatok lelassításában és más betegségek elleni védekezésben.

Olvasson tovább! Hogyan értelmezzük a méhnyakrákszűrés eredményét?

6. Olívaolaj

A zsiradékok közül a legegészségesebbek a növényi eredetű olajok, különösen a hő- és vegyi beavatkozás nélkül, hidegen sajtolt szűz olívaolaj, mely sok E-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaz.

7. Alma

Az alma, különösen a gyümölcs héja olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását.

8. Karotinoidok

A sütőtök, a batáta és a cukkini karotintartalma - különös tekintettel a béta-karotinra - a rák elleni egyik fontos alkotóelemét jelenti.

Forrás: National Foundation for Cancer Research, USA

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: daganatok.hu