A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Nagyobb a rák kockázata az alvási apnoés nőknél: ezek a tünetei

#alvási apnoe #Alvászavar #rák #daganat
2019.06.03.
Hirdetés

Nagyobb a daganatos betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik alvási apnoéban szenvednek, ráadásul ez a nők esetében fokozottan igaz lehet.

Hirdetés

Egy nemrég publikált kutatás eredményei szerint az alvási apnoé, illetve az azzal összefüggő alvászavarok és az alacsony véroxigénszint egyaránt összefüggésben lehetnek bizonyos daganatos betegségek kialakulásával.

Az alvási apnoé és a rák kapcsolata

Athanasia Pataka, a thesszaloniki Arisztotelész Egyetem professzora, társaival 19 556, alvási apnoéval diagnosztizált európai beteg adatait vizsgálta meg. Úgy találták, hogy akiknél súlyosabb a betegség, illetve, akinek a véroxigénszintje 90% alá esik, gyakrabban lesznek rákosak, mint azok, akiket ezek a problémák nem érintenek.

Ráadásul, a nőknél gyakrabban volt megfigyelhető ez az összefüggés, még abban az esetben is, ha olyan (a daganatos betegségek kockázatát egyértelműen növelő) tényezőket is figyelembe vettek, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az életkor vagy a testtömeg-index.

A vizsgált betegek 2%-ánál diagnosztizáltak daganatos betegséget, a leggyakrabban emlő-, illetve prosztatadaganatot. A betegek többsége 50 évnél idősebb volt és túlsúllyal is küzdött.

Hogyan javítja az alvómaszk az alvást? Kattintson tovább a részletekért!

Az alvási apnoé tünetei

Természetesen, nem lehet kijelenteni, hogy aki alvási apnoéval küzd, az előbb vagy utóbb, de elkerülhetetlenül rákos lesz, de némi összefüggés lehet a kettő között. 

Ugyanakkor, a szakemberek szerint fontos, hogy a nők is tisztában legyenek az alvási apnoé lehetséges tüneteivel, illetve azzal, hogy a betegség nem egyforma tünetekkel jelentkezik a férfiaknál és a nőknél. Az ún. obstruktív alvási apnoé leggyakoribb, „klasszikus” tünetei, mint a napközbeni álmosság, a fáradékonyság, a horkolás, illetve az alvási közben légzéskimaradás a férfiaknál jellemzőbbek, míg a ritkább tünetek, mint az álmatlanság, a reggeli fejfájás, a hangulatzavarok a nőknél gyakrabban jelentkeznek. 

A kutatás eredményeiről az European Respiratory Journal című szaklapban számoltak be. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.