Ezeket látta már?

Rák: ez a hétköznapi szokás csökkentheti a daganat kialakulásának esélyét

rák, daganat, áttétes rák, áttét

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy ez a szokás csökkentheti-e egyes rákos megbetegedések kockázatát.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában fontos kutatásra hívta fel a figyelmet.

"Egy új kutatás szerint mindössze napi 4,5 percnyi erőteljes mozgás akár 32%-kal is csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát

A tanulmány elemezte az erőteljes, időszakos, életmóddal kapcsolatos (tehát nem sport) fizikai aktivitás (Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity avagy VILPA) hatását a rák általános előfordulására, valamint 13, fizikai aktivitással összefüggő rákra; ezek közé tartozik a máj-, tüdő-, vese-, a gyomorrák egy fajtája, a méhnyálkahártya-, a mieloid leukémia, a mielóma, a vastag- és végbél-, a fej-nyaki-, a hólyag-, az emlő- és a nyelőcsőrák.

A JAMA Oncology folyóiratban publikált és az ausztráliai Sydney Egyetem által vezetett tanulmány hordozható mérőeszközök adatait használta fel több, mint 22 000 „nem testedző” napi aktivitásának nyomon követésére. A kutatók ezután közel 6,7 éven keresztül követték a csoport egészségügyi adatait, hogy ellenőrizzék a rákbetegségek előfordulását" - olvasható a szakember bejegyzésében.

A posztból kiderült, hogy már négy-öt percnyi erőteljes, szakaszos életmóddal összefüggő fizikai aktivitás vagy „VILPA” lényegesen alacsonyabb rákkockázattal járt azokhoz képest, akik nem végeztek VILPA-t, amely nagyon rövid – egy-egy perc körüli –, de erőteljes aktivitásokat fed, amelyeket minden nap végzünk. Ez magában foglalja az olyan tevékenységeket, mint az intenzív házimunka, a nehéz bevásárlószatyrok cipelése, a gyors séta vagy az intenzív játékok a gyerekekkel.

A tanulmány megfigyeléses jellegű, vagyis nem az ok és okozat feltárására végezték. A kutatók azonban hivatkoznak korábbi, korai stádiumú kísérletekre, amelyek azt mutatják, hogy az időszakos erőteljes fizikai aktivitás gyors javulást eredményez a szív- és légzőrendszeri fittségben, ami lehetséges biológiai magyarázatot adhat a rák kockázatának csökkenésére. A további valószínűsíthető tényezők közé tartozik a fizikai aktivitás szerepe az inzulinérzékenység javításában és a krónikus gyulladás csökkentésében.

Ebben a 22.98 fős, átlagosan 62 éves emberekből álló, amúgy nem sportoló mintában a kutatók megállapították, hogy legalább 3,5 perc napi VILPA 18%-os csökkenést eredményezett a rák előfordulásában (a VILPA hiányához képest). A napi 4,5 perc VILPA a fizikai aktivitással összefüggő rák előfordulási gyakoriságának akár 32%-os csökkenésével járt.

https://jamanetwork.com/.../jamaoncology/fullarticle/2807734

Hivatkozás: Stamatakis E, Ahmadi MN, Friedenreich CM, et al.Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity and Cancer Incidence Among Nonexercising Adults: The UK Biobank Accelerometry Study. JAMA Oncol. Published online July 27, 2023. doi:10.1001/jamaoncol.2023.1830

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Daganat: ez a 6 rossz szokás vastagbéltumorhoz vezethet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vastagbélrák

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához