Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Segítség, nem egyforma a két mellem! Ez daganatot jelez?

melldaganat, asszimetria, rák

Szinte nincs is olyan ember, akinek tökéletesen szimmetrikus lenne a teste. A nők melle sem teljesen egyforma, bár a legtöbb esetben a különbségek szabad szemmel nem is láthatóak.

Azt a legtöbben tudják, hogy a két mell közötti méretbeli eltérések aggodalomra adhatnak okot. Az aszimmetria ugyanis daganatos betegség egyik tünete is lehet. Azonban az, hogy a két mellünk nem egyforma, valójában természetes, a különbségek a legtöbb hölgy esetében minimálisak, szinte nem is lehet ezeket észrevenni. Az aszimmetria általában csak kifejezetten a melleket célzó vizsgálatoknál, például mammográfia esetén derülhet ki, de az is előfordulhat, hogy valaki a melltartó vásárlásnál veszi észre, hogy nem egyforma a két melle.

Mit jelent pontosan a mellek aszimmetriája?

Aszimmetriáról akkor beszélhetünk, ha az egyik mell mérete, formája, teltsége vagy pozíciója különbözik a másik mell jellemzőitől. Ez nagyon gyakori jelenség a nőknél, melynek számos oka lehet, a hormonális változásoktól a sérülésekig. A mellek különbözőségét okozhatja a kötőszövet vagy a csontozat fejlődésének eltérése is.

Az aszimmetria általában a pubertás idején lesz többé-kevésbé feltűnő. A terhesség és szoptatás után, vagy a testsúly növekedését, illetve csökkenését követően az eltérések feltűnőbbé válhatnak. A legtöbb nőnél a különbség nem észrevehető, de a hölgyek mintegy 25-30 százalékánál az eltérés egy vagy több kosárméretnyi is lehet.

Tudta, hogy nem mindegy, milyen a mammográf gép? Itt a legjobbat kapja, jelentkezzen be!

Problémát jelent az aszimmetria?

A méret- vagy formabeli különbségek ellenére a két mellünk denzitása, felépítése általában nagyon hasonló. Ezt mammográfia segítségével ellenőrzik. Akkor lehet szükség további vizsgálatokra, ha a mellek denzitásában, struktúrájában vesznek észre nagyobb eltéréseket. Az első lépés a jelenlegi és a korábbi mammográfiás felvételek összehasonlítása, így ugyanis megállapítható, hogy az eltérés változott-e.

Mindenképpen haladéktalanul keressük fel az orvosunkat, ha mi magunk vesszük észre (akár önvizsgálat, akár öltözködés, vásárlás közben), hogy a mellek közötti méretkülönbség feltűnőbbé vált, vagy ha az egyik mellünket tömörebbnek, nehezebbnek érezzük, mint a másikat.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy bár az aszimmetria önmagában nem jelent problémát, de kutatások szerint összefügghet a mellrák kialakulásának rizikójával. Egy 2006-os, 504 nő bevonásával készült kutatás eredményei szerint a mellek közötti nagyobb eltérés az emlődaganatok megnövekedett kockázatával jár együtt, ám meglepő módon, nincs összefüggés aközött, hogy melyik mellet mérik a nagyobbnak és melyikben alakul ki a tumor.

2020 a Női Egészség Éve! Menjen el kivizsgálásra ön is - az egészségünk a legnagyobb kincsünk! A szűrésekkel most nyerhet is, a részletekért kattintson ide!

Forrás: egeszsegkalauz.hu