Ezeket látta már?

Szacsvay László - a prosztatarák ellen

Szacsvay László 5 évvel ezelőtt szembesült a rosszindulatú daganatos betegség diagnózisával, ám hála a korai felismerésnek, s beavatkozásnak, hamar felépült a betegségből, s immár bízik abban, hogy végleg leszámolt a rákkal. A 2010-es prosztatakampány révén a színművész először áll a nyilvánosság elé és vall egykori betegségéről, így hívva fel a férfiak figyelmét a prosztatavizsgálat jelentőségére. Szacsvay László hangsúlyozza: a férfiak szűrése a nők felelőssége is, hogy ha már párjuk struccpolitikát folytat, legalább ők igyekezzenek rávenni arra társaikat, hogy menjenek el az urológushoz. (Korábbi években például Bodrogi Gyula, Garas Dezső és Fábry Sándor is vállalt hasonló részvételt.)

Szacsvay László - a prosztatarák ellen

A halogatás a legrosszabb taktika

A legtöbb férfi fél orvoshoz fordulni. Gyakran a büszkeség tartja távol őket a rendelőtől, még maguknak sem szívesen vallják be, ha baj van. Sokszor otthon magukba roskadva, esetleg kétségbeesetten őrlődnek a problémán. Amint arról a Rákgyógyításon is többször írtunk, egy kivizsgálást halogatni minden élethelyzetben a lehető legrosszabb taktika. Ha ugyanis nincs komoly baj, akkor kár hetekig, hónapokig idegeskedni ahelyett, hogy gyorsan megoldanánk a problémát. Ha pedig netán egy komoly betegség áll a panaszok hátterében, ismét lépni kell, mert az pedig magától nem fog elmúlni, csak rosszabbodni. Egy diagnózistól vagy beavatkozástól való félelem tehát nem lehet magyarázat az orvosi rendelőtől való távolmaradásra – sokszor emiatt a késlekedés, halogatás és időhúzás miatt válik valóban végzetessé egy elváltozás, s következik be mintegy önbeteljesítő jóslatként tragédia.

A prosztatavizsgálattól egyik férfinak sem kell tartania. Az ilyenkor szokásos rutin fizikális vizsgálat mindössze egy percig tart, s nem nevezhető fájdalmasnak sem, a vérben pedig a laboratóriumban PSA tumormarker (prosztataspecifikus antigén) ellenőrzést végeznek, amely viszonylag megbízható előrejelzője egy daganatos elváltozásnak (egy átlagosnál magasabb PSA érték ugyanakkor nem jelent automatikusan tumort, az értéket például prosztatagyulladás is megemelheti). A kampány arra hív fel: az 50 év feletti férfiaknak – tünetmentesség esetén is – minden évben ajánlatos felkeresni az urológusukat.

Prof. dr. Pajor László, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke elmondta: Magyarországon a statisztikai adatok szerint évente a prosztata megnagyobbodás tüneteivel mintegy 400 ezer férfi szorul kezelésre. A probléma nagyságát jelzi, hogy a 30-40 éves férfiak 10-25 százalékát, az 50 év feletti férfiak 50 százalékát, a 70 év felettiek 75 százalékát, a 80 év felettiek 90 százalékát érinti maga az elváltozás. Minden harmadik férfinél jelentkezik kisebb-nagyobb vizeletürítési, illetve vizelettartási probléma 50 éves kor felett. A kellemetlen tünetek leggyakoribb oka a prosztata jóindulatú megnagyobbodása.

A prosztatarák megszelídíthető!

A prosztatarák a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A betegek száma az egész világon – így hazánkban is évről évre nő. Világviszonylatban a felmérések szerint 3 percenként egy ember esik a prosztatarák áldozatául. Hazánkban évente 3500-4000 új beteget regisztrálnak. A szűrés mintegy húsz százalékkal csökkentheti a halálesetek számát. A prosztatarák előfordulási gyakorisága a korral nő, s a 75. életév felett éri el a csúcsot.

A prosztatarák ugyanakkor a "megszelídíthető" daganatok közé tartozik: ma már az előrehaladott stádiumban is van lehetőség olyan korszerű kezelésre, amelynek segítségével a daganat további növekedése, terjedése lassítható és a beteg életminősége kedvezően befolyásolható.

A prosztatarák lefolyása ugyanis igen hosszú, sőt hosszú ideig nem is okoz tünetet, panaszt és a beteg életminősége sokáig nem romlik. Ugyanakkor előrehaladott stádiumban már okozhat vérvizelést, fájdalmas vizeletürítést, s minden olyan tünetet, amit az igen gyakori, de jóindulatú prosztata megnagyobbodás is okoz. Az áttétes stádiumban viszont már csontfájdalmak uralják a képet.

Forrás: Rákgyógyítás