Ezeket látta már?

Nézzen bele a WC-be, ha ezt látja a székletén, vizeletén, az hasnyálmirigyrákot jelezhet

széklet, vizelet, hasnyálmirigyrák daganat tünet rák

A hasnyálmirigyrák túlélési aránya igen alacsony, mert a hasnyálmirigy-problémákat nehéz észrevenni, így általában a tumort is csak későn diagnosztizálják.

A hasnyálmirigy a gyomor alsó részénél helyezkedik el, az egyik legfontosabb feladata, hogy a cukor feldolgozásához nélkülözhetetlen inzulint előállítsa. A hasnyálmirigy-daganat főként a 45 éven felülieket érinti, kialakulásának rizikóját növelheti a túlsúly, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a cukorbetegség, illetve a dohányzás.

Hasnyálmirigyrák tünetei

Sajnos, meglehetősen nehéz diagnosztizálni, mert sokszor nem jár együtt fájdalmas vagy látványos tünetekkel, így általában már egy későbbi stádiumában fedezik fel, és ezzel az is együtt jár, hogy a daganat továbbterjedhet, áttéteket képezhet. Ez pedig csökkenti a kezelés sikerességét és a túlélés esélyét is, érdemes tehát figyelni olyan tünetekre, melyek bár általánosak lehetnek, de hasnyálmirigyrákra is utalhatnak.

A sárgaság, vagyis a szemfehérje és a bőr sárgás árnyalatúvá színeződése gyakori tünet, mert a daganat befolyásolhatja az epe termelődését, illetve áramlását a bélrendszer felé. Így a bilirubin nevű anyag – mely többek között a széklet árnyalatát is adja – felgyűlhet a vérben. A sárgasággal mindenképpen érdemes felkeresni az orvosunkat, mert nemcsak a hasnyálmirigy-problémák tünete lehet, de más komoly, például a májat vagy az epehólyagot érintő betegségé is.

Az emésztést számos dolog zavarhatja meg, többek között a hasnyálmirigyen kialakuló daganatok is, például azért, mert a daganat nyomhatja, sőt akár el is zárhatja az emésztőrendszer bizonyos szakaszait. Ennek a tünetei lehetnek a hányinger és a hányás, a gyomorégés, a puffadás vagy a teltségérzet.

Természetesen, a hányinger, hányás számtalan betegség tünete lehet, de ha túlságosan van gyakran hányingerünk vagy már az evés is nehezebben, mert alig bírjuk lent tartani az elfogyasztott falatokat, mindenképpen keressük fel az orvosunkat! A hányás, hányinger, émelygés következménye a fogyás is lehet, mely szintén egy figyelmeztető jel.

A hasnyámirigyrák a széklettel is jelezhet

Érdemes megvizsgálni a székletünket és a vizeletünket is, mert ezekben is találhatunk olyan jeleket, melyek a hasnyálmirigy-daganatra (vagy más, a hasnyálmirigyet érintő problémára) utalhatnak. A széklet különösen kellemetlen szagú, halvány színű és zsíros felületű lehet, a vizelet pedig sokkal sötétebb, esetenként barnás vagy narancsos árnyalatúvá válhat. Ezek a változások részben a zsíros ételeket feldolgozó enzimek hiányából, másrészt a bilirubin felgyülemléséből fakadnak.

A hasnyámirigy-daganat egyik jellegzetes tünete az étvágytalanság, illetve az, hogy valaki nagyon gyorsan, néhány falat elfogyasztása után is jóllakottnak érzi magát. Ennek következménye lehet a fáradékonyság, az általános gyengeség, a vitamin- és tápanyaghiánnyal összefüggő egyéb tünetek, például a töredező köröm, a hajhullás vagy az immunrendszer gyengülése, a fertőzésekre való fogékonyság növekedése is.

Nagy figyelmet kell fordítani a rövid idő alatt kialakuló cukorbetegségre is, különösen, ha valaki már idősebb és ha a családban korábban nem volt cukorbeteg. A hasnyálmirigyen kialakuló daganat ugyanis annak inzulintermelő sejtjeinek működését is befolyásolhatja.

A cukorbetegség jellegzetes tünetei lehetnek a fogyás, a fáradékonyság, a fokozott vizeletürítés és az állandó szomjúságérzet, a végtagokban (a kéz és a láb ujjaiban) érezhető bizsergés vagy zsibbadás, valamint a látászavarok, például a látás zavarossá válása.

A hasnyálmirigyrák főbb figyelmeztető tünetei

 • tompa, fekvő helyzetben, illetve étkezést követően erősödő fájdalom a has felső részében, amely a hátba is kisugározhat
 • más okkal nem magyarázható étvágytalanság, fogyás
 • a bőrt, illetve a szemfehérjét érintő sárgaság

További figyelmeztető jel lehet a cukorbetegség megjelenése, mivel a hasnyálmirigy daganata megzavarhatja az inzulinműködést. A cukorbetegség tünete a kifejezett szomjúság, a gyakori (főként éjszakai) vizelés, a fáradtságérzés és a fogyás vagy izomvesztés.

A hasnyálmirigyrák meglétére utalhat továbbá

 • sárgaságot kísérő viszketés
 • hányinger, hányás
 • bélműködés megváltozása
 • láz és hidegrázás
 • emésztési problémák
 • vérrögképződés

Így történik a hasnyálmirigyrák diagnosztizálása

A részletes kivizsgálás fontos részét képezi a beteg kikérdezése arról, hogy korábban volt-e, vagy jelenleg van-e hasnyálmirigy-gyulladása, dohányzik-e, és előfordult-e a családjában daganatos megbetegedés.

 • A kórelőzmény felvételét és a fizikális vizsgálatot követően vérvételre és hasi ultrahangvizsgálatra kerülhet sor.
 • A hasnyálmirigy és vezetéke kóros elváltozásának megítélésére szükség van további képalkotó vizsgálatok – például CT vagy MR vizsgálatok – elvégzésére is.
 • Ezenkívül végezhetnek ún. PET CT vizsgálatot is. Ez a CT-hez hasonló módon történik, azonban valamilyen nyomjelző anyagot juttatnak az erekbe, így információt kapnak a szervek működéséről is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől lehet sárgás a széklet? Van, amikor súlyos betegség áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasnyálmirigyrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához