Ezeket látta már?

Behívták vastagbélrák szűrésre? Ezeket tegye a vizsgálat előtt

vastagbélrákszűrés menete daganat tükrözés kolonoszkópia

A vastagbélrák a jól szűrhető daganatok közé tartozik, ezért is fontos a rendszeresség.

A népegészségügyi célú, célzott (szervezett) vastagbélszűrésen való rendszeres részvétellel a daganat-megelőző állapotot (polipot) felfedezve és eltávolítva a vastagbéldaganat megelőzhető. A korai fázisban felfedezett vastagbéldaganat jól gyógyítható.

A szervezett vastagbélszűrésre jogosultak köre

Vastagbélszűrésre meghívható minden

 • érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező,
 • vastagbéldaganatok szempontjából átlagos kockázatú,
 • 50-70 éves kor közötti férfi és nő,
 • aki az elmúlt 2 évben (pontosan: 22 hónapban) nem volt vastagbéltükrözésen
 • nem volt széklet immunkémiai vizsgálata, és akinek nincs igazolt vastagbéldaganata és/vagy gyulladásos bélbetegsége. 

A vastagbélszűrés menete

Hazánkban a „Komplex népegészségügyi szűrések” c. EFOP-1.8.1. kiemelt projekt keretében 2018-ban a háziorvosok önkéntes csatlakozásával indult el a szervezett vastagbélszűrés. Ennek keretén belül a meghívottak ún. egységcsomagot kapnak.

A vastagbélszűrés két lépésből áll:

 1. székletvérvizsgálat két egymást követő napon vett mintából;
 2. vastagbéltükrözés, amennyiben a székletvérvizsgálat eredménye nem negatív.

Az egységcsomag tartalmazza a székletvér-mintavételhez szükséges valamennyi eszközt, melynek segítségével a mintavételt otthon, két egymást követő napon kell elvégezni. Az útmutatónak megfelelően kell kis mennyiségű székletmintát venni a csomagban található eszközzel, majd a mintatároló tartályokba helyezni azt. Ezt követően a két mintavételi tartályt az egységcsomagban lévő díjhiteles borítékban kell postára adni.

A már előre megcímzett borítékba az alábbiakat kell beletenni:

 • a zárófüles tasakba helyezett, mintát tartalmazó tartályokat,
 • a meghívólevélen jelzett, levágott részt, a 2 mintavétel dátumával kitöltve. 

A beküldött minták analízisét és az eredmények értékelését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központként (NNGYK) speciális immunkémiai laboratóriumában végzik el.

Amennyiben háziorvosa csatlakozott a szűréshez, a laboratórium elektronikus úton hozzá juttatja el az eredményt, és tőle tud érdeklődni arról, kb. 2 héttel a minta postára adása után. Ha egyedi úton csatlakozott a szűréshez, vagy szűrőbuszon vette át a páciens egységcsomagot, úgy a lakcímére postázzák a vizsgálati eredményt.

A székletvérvizsgálat lehetséges eredményei

A negatív eredmény azt jelenti, hogy a székletben rejtett (okkult) vér nem volt. Ebben az esetben tennivalója nincs. 70 éves koráig 2 évente fog meghívólevelet kapni szervezett vastagbélszűrésre.

A nemnegatív lelet azt jelenti, hogy a székletben rejtett vér volt, ezért további vizsgálat szükséges a vérzés okának kiderítéséhez. Fontos, hogy nemnegatív lelet esetén akkor is el kell végeztetni a szűrő vastagbéltükrözést (kolonoszkópia), ha semmilyen tünetet nem tapasztal, azaz nincsen panasza.

Az értékelhetetlen lelet azt jelenti, hogy a mintavétel vagy a minta feldolgozása során valamilyen technikai hiba történt. Ebben az esetben, amennyiben a háziorvosától vette át a mintavételi eszközt, ő biztosít újabb 2 mintavevő eszközt a székletvér minták újbóli levételéhez.

Ha a beküldött székletmintában vért találnak, annak számos oka lehet, nem biztos, hogy rosszindulatú elváltozás okozza. Okozhatja többek között gyomorból vagy aranyérből származó vérzés, jóindulatú polip, vastagbélgyulladás is. A vérzésforrás tisztázására vastagbéltükrözést szükséges végezni, mely során a vastagbél belső felszínét vizsgálják.

A teljes, minőségi kolonoszkópia

A vastagbéltükrözés beutaló köteles beavatkozás, így a székletvér vizsgálati eredménnyel a háziorvost kell felkeresni. Ő fog időpontot foglalni és ő fogja elvégezni/elvégeztetni a szűrés előtt szükséges vizsgálatokat, valamint a háziorvos készíti elő a pácienst a vastagbéltükrözésre is, aminek keretében felírja a béltisztító készítményt.

A szűrőhálózathoz tartozó vastagbéltükrözést végző laboratóriumokat az alábbi linken találja.

Hogyan juthat hozzá az egységcsomaghoz?

Amennyiben háziorvosa csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, és együttműködési megállapodást kötött az NNGYK-val, úgy az NNGYK Szűrésirányítási Főosztálya meghívólevelet küld az állandó lakcímére. A meghívóban szerepelni fog, hogy a páciens egységcsomag átvétele miatt keresse fel a háziorvosát, akitől átveheti a mintavételhez szükséges eszközöket.

Ha háziorvosa nem csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, úgy az esélyegyenlőség megteremtése érdekében az NNGYK lehetőséget biztosít a szervezett vastagbélszűrésben való részvételre. A vastagbélszűrésre vonatkozó igényt a vbjelentkezes.nnk.gov.hu oldalon lehet jelezni.

A vastagbéldaganatok kialakulásának okai

A vastagbéldaganatok kifejlődésének pontos folyamata nem ismert, azonban számos tényező növeli kialakulásának kockázatát (a betegség akkor is megjelenhet, ha a rizikótényezők egyike sem áll fenn).

A vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát növeli:

 • helytelen táplálkozás: túl sok kalória, túl kevés növényi eredetű táplálék;
 • helytelen életmód: mozgáshiány, dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás;
 • korábban diagnosztizált polip;
 • családi halmozódás (ha a betegség elsőfokú rokonnál fordult elő, akkor kialakulásának kockázata 2-3-szor nagyobb); 
 • nőknél korábban már diagnosztizált méh-, méhnyak- vagy mellrák;
 • gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség);
 • 50 év fölötti életkor (a belet érő káros hatások idővel összeadódhatnak).

A vastagbéldaganat kialakulásának megelőzése

A vastagbéldaganat megelőzésének, korai felismerésének legfontosabb eszköze a szűrés, azaz a szűrővizsgálatokon való részvétel.

A bélrendszeri daganatok kialakulását csökkentő tényezők:

 • részvétel lehetőleg kétévente szűrővizsgálaton, szükség esetén az esetleges polipok eltávolítása;
 • egészséges életmód: rendszeres fizikai aktivitás (legalább napi 30 perc mozgás), lelki egyensúly megteremtése, testsúly kontrollja, nyugodt éjszakai alvás, mérsékelt alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése;
 • kiegyensúlyozott étrend: sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér- és tésztafélék; szárnyasok, halhús, olívaolaj, savanyított tejtermékek fogyasztása, kerülendők a füstölt húsok, sertészsír, margarin, magas cukor- vagy sótartalmú, tartósítószert tartalmazó ételek;
 • bőséges folyadékfogyasztás (legalább napi két liter víz);
 • vitaminok és ásványi anyagok pótlása: kalcium, D3-vitamin, C-vitamin, szelén, E-vitamin, folsav, omega-3 zsírsavak;
 • probiotikumok kúraszerű alkalmazása a vastagbél normál flórájának erősítése érdekében.

Milyen tünetek jelentkezhetnek a vizsgálatot követően?

A vastagbéltükrözést követően körülbelül fél órás, bódítás - vagy altatás (intézménytől és kórtörténettől függően végzik) - esetén hosszabb megfigyelés szükséges, amely során a vizsgálattal kapcsolatos esetlegesen fellépő panaszok előjöhetnek.

Figyelje az alábbi tünetek előfordulását: hasi fájdalom, puffadás, görcs, hányinger, hányás, véres széklet. Amennyiben ezek 2-3 óra alatt nem enyhülnek, azonnal forduljon orvoshoz.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rosszindulatú vastagbéldaganat: ezek a tünetek jelentkezhetnek a korai stádiumban

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Daganatos betegségek

Forrás: NNGYK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához