Ezeket látta már?

Gyomorfekély: ilyenek azok a hétköznapi rossz szokások, amik bajt okozhatnak

gyomorfekély

Égető fájdalom a gyomorban, amitől létezni sem tud? Ez a gyomorfekély egyik jól ismert tünete.

Milyen okok vezethetnek a gyomor nyálkahártyáján kialakuló, nem gyógyuló sebekhez? Milyen tényezők növelhetik a betegség rizikóját?

A gyomorfekély tulajdonképpen a gyomor nyálkahártyáján kialakuló seb, a nyálkahártya folytonosságának megszakadása. Nemcsak a gyomorban alakulhat ki, hanem a bélrendszer ahhoz legközelebbi részén is (ezt nevezzük nyombélfekélynek). A gyomorfekély tünetei az erős, égő fájdalom, mely főként éjjel jelentkezik, és ha eszünk, a fájdalom csak tovább romlik. Emellett gyakori büfögés, hányinger vagy hányás, fogyás és étvágytalanság jelentkezhet.

Mi okozza a gyomorfekélyt?

A gyomorfekély, illetve a nyombélfekély kialakulásának több oka lehet. Normál esetben, a gyomor nyálkahártyáját megvédi a maró hatású gyomorsavaktól az úgynevezett gyomornyák, de ennek termelődése különböző hatások miatt csökkenhet. Más estekben a gyomorsavakat termelő sejtek túlműködése áll a gyomorfekély kialakulásának hátterében.

A gyomor- és nyombélfekélyes betegek legtöbbjének (az esetek mintegy 50-70 százalékában) a gyomor krónikus gyulladása áll, melyet a Helicobacter pylorival való fertőzöttség okoz. Ez a baktérium elszaporodik a gyomor nyálkahártyáján, és krónikus gyulladást okoz. A baktérium hatására megnövekedő mennyiségű gyomorsavak pedig tovább pusztíthatják a gyomor nyálkahártyáját, így a fekélyek képződéséhez is hozzájárulnak.

A betegség hátterében meghúzódó okok közül szintén gyakorinak tekinthető az aránytalanul sok nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer szedése. Ezek a gyógyszerek igen népszerűek és sok közülük vény nélkül kapható. A figyelmeztetések ellenére mégis sokan túlzásba viszik az alkalmazásukat, ez pedig a gyomor nyálkahártyájának irritációjával, esetleg vérzéssel, illetve a fekélyek kialakulásával járhat.

A stressz önmagában nem okoz gyomorfekélyt

Gyakran hallhatjuk, hogy az idegeskedésre hajlamos embereket azzal "fenyegetik", hogy az állandó aggodalmaskodás miatt gyomorfekélyük lesz. Bár a szakemberek szerint ennek valóban lehet némi alapja, az a vélekedés, hogy a stressz maga a gyomorfekély fő okozója, már nem igaz. A krónikus stressz egyéb tényezőkkel együtt állhat a gyomorfekély kialakulásának hátterében, de a legnagyobb szerepet mégis a korábban említett bakteriális fertőzés, illetve a túlzott gyógyszerszedés. Szintén sokszor emlegetik, hogy a nem megfelelő étrend, a túl sok fűszeres étel, a rengeteg kávé, illetve az alkoholfogyasztás okozza a gyomorfekélyt.

Ezek a tényezők általában csak akkor növelik a betegség kialakulásának rizikóját, ha a H. pylori fertőzés is jelen van. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy minden olyan hatás, mely irritálja a gyomor nyálkahártyáját, vagy ami hozzájárul a gyomor nyálkahártyájának gyulladásához, a gyomorsav termelődésének fokozásához, az növeli a fekély kialakulásának esélyét, és a korábban kialakult fekélyes sebek gyógyulását is megnehezíti.

A gyomorfekély hátterében meghúzódó ritkább okok egyike a Zollinger-Ellison szindrómának nevezett tünetegyüttes. Ez a (szerencsére kevés embert érintő) betegség tulajdonképpen a hasnyálmirigyben vagy a nyombélben kialakuló speciális daganatokat jelenti. A dagantok nagy mennyiségben termelhetik a gasztrin nevű hormont, ennek hatására pedig a gyomor a kelleténél jóval több savat állít elő. Ez pedig nemcsak irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját és hozzájárulhat a fekélyes sebek kialakulásához, de egyéb kellemetlen, fájdalmas tüneteket okozhat, a gyomorégéstől a hasmenésig. Szintén emelheti a gasztrin, így a gyomorsav mennyiségét a szervezetben található túl sok kalcium (hiperkalcemia).

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz