Ezeket látta már?

Zöld, sárga, barna, piros - ezt jelentheti a hányás színe

hányás, szín, jelez, betegség, egészség, epehányás

Fontos információkat hordozhat az állapotáról az, hogy milyen színű a hányás.

A hányás színe remekül jelzi azt, hogy mi megy végbe az ember szervezetében, így segíthet a diagnózis felállításában. Nem minden ugyanis, hogy az sárga, zöld, narancsszínű vagy fekete.

Miért léphet fel hányás?

A hányás egy önkéntelen cselekvés, melynek során a szájon át távozik a gyomortartalom. Fellépésének számos oka lehet, melyek lehetnek banálisak, de igen súlyosak is. Kiválthatja például az, hogy túl sokat, túl hirtelen evett, de hátterében lehet még fertőzés, ételallergia-vagy intolerancia, migrén, agyrázkódás, vagy IBS is.

A hányás részben vagy teljesen megemésztett élelmiszerrészecskékből állhat, melyek több dologgal is keveredhetnek - ez pedig befolyásolhatja a hányás színét, mely igen fontos információkat hordozhat, így segíthet az orvosnak a diagnózis felállításában.

Tiszta, szinte átlátszó

Amennyiben a hányás tiszta, akkor az azt jelzi, hogy üres a gyomor, nincs benne más, csak lenyelt nyál. Általában az okozza, hogy előzőleg már sokat hányt - ez lehet terhesség, migrén, gyomorhurut , mérgezés, fejsérülés következménye is.

Fehér, habos

A fehér hányást általában az okozza, hogy ilyen színű ételt/italt fogyasztott (tej, joghurt, kefír), nem sokkal előtte. Ha mellette habos is, akkor azt okozhatja túlzott alkoholfogyasztás, illetve fokozott gázképződéssel járó állapotok is, pl. reflux vagy a gyomor nyálkahártyájának gyulladása.

Zöld, sárga

A zöld és a sárga hányás arra utalhat, hogy az illető hányásába epe is került, melynek feladata, a zsírok lebontása. Ha ilyen színeket tapasztal, az azt jelenti, hogy a gyomorban még jelen volt epe. A probléma általában nem ad okot aggodalomra, mivel akkor is tapasztalhatja, ha épp üres volt a gyomra, de súlyos esetben bélelzáródást is jelezhet - ilyenkor igen erős hasi görcs is jelen van.

Zöldes-sárgás hányást eredményezhetnek még a következők is:

  • fertőzés van jelen és genny ürül.
  • ételmérgezése van (ekkor inkább sárga).
  • ilyen színű ételeket/italokat fogyasztott.

Narancssárga

Igen gyakori, melyet a részben megemésztett ételek okoznak. A hányással járó betegségek és állapotok első néhány órájában a legtöbben ezt tapasztalják, amíg a gyomor teljesen ki nem ürül. Ezt okozhatják fertőzések, fülgyulladás, migrén, ételmérgezés, vakbélgyulladás stb.

Piros, rózsaszín

Nagy problémára hívhatja fel a figyelmet, hiszen azt mutatja, hogy a felső gyomor-bél traktus mentén vérzés van jelen. Okozhatja például nyelőcső visszér, gyomorhurut, nyelőcsőgyulladás, fekély, májkárosodás de akár gyomordaganat is.

Természetesen jelenthet banális problémát is: pl. a torok, a száj vagy az íny károsodását , de akár nagyfokú orrvérzés miatt is felléphet. Ha ilyet tapasztal, mindenképp forduljon orvoshoz!

Barna

A barna hányásnak két oka is lehet: az egyik, hogy a szín valójában a vörös egy árnyalata, ami vérre utal - ezt okozhatja gyomorfekély, amiloidózis (ez egyfajta anyagcsere-rendellenesség) vagy más súlyos betegség is.

A probléma felléphet még súlyos székrekedés esetén is. Ilyenkor hányás székletszagú lehet, valamint fennállhat még puffadás és súlyos hasi fájdalom is.

Fekete

A probléma azt jelentheti, hogy a hányás vért tartalmaz. Az emésztőrendszerben lejjebb lévő, régebbi vér idővel feketévé válhat a részleges emésztésnek és oxidációnak köszönhetően. A vérben lévő vas ugyanis idővel barnából feketévé változik. Amennyiben ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi jó hányás ellen? 6 dolog, melyekkel csillapíthatja a panaszt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hányás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához