Ezeket látta már?

Puffadás ellen mi segíthet? Ezek a szakgyógyszerész legjobb tanácsai

hasi görcsök puffadás szelek ellen segítség módszer tanács

Ha gyakran puffad, de már kezd beletörődni, mert semmilyen tanács vagy patikaszer nem használ, ezt a cikket mindenképpen olvassa el.

Alig ér be a nadrág, feszül az öv, majd szétszakad a szoknya dereka… A puffadás önmagában nem egy betegség, sokkal inkább egy tünet, aminek rendkívül változatos okai lehetnek. És éppen ez az, ami miatt egységes terápiás megoldás sem létezik puffadás ellen. Noha többféle puffadás elleni praktika létezik és jó pár puffadás elleni patikaszer is elérhető vény nélkül, az optimális megoldás a kiváltó ok felismerése és kezelése (lenne).

A gázoknak a bélcsatornában való fokozott jelenléte kellemetlen panaszokkal jár. Feszül, szúr és fáj a has, hangokat adhatnak ki a belek, szelek távozhatnak vagy rekedhetnek meg, és szemmel láthatóan megnő a haskörfogat.

Utána kell gondolni annak, hogy nem az életmód-e a puffadás oka

A közismerten puffasztó ételek (káposztafélék, babfélék, szénsavas üdítőitalok stb.) fogyasztásán túl számos oka lehet a gázos bajoknak. A mozgásszegény életmód, a számítógép vagy a televízió előtt leélt élet egyértelműen kedvez a puffadásnak.

Nem mindegy az sem, hogy miként táplálkozunk! A kapkodva evés miatti levegőnyelés is okozhat puffadást. Érdemes tehát időt szánni az étkezésekre!

Számos bélrendszeri betegség járhat fokozott bélgázképződéssel, így például a laktózintolerancia, az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy a lisztérzékenység.

Sőt, egyik baj hozhatja magával a másikat. Aki székrekedésre hajlamos, annál előbb-utóbb számítani lehet puffadásra is. Ez esetben érdemes a székrekedést orvosolni, aminek következtében a gázos panaszok is megszűnnek.

Arra is gondolni kell, hogy gyógyszer-mellékhatásként is felléphet puffadás. Ez utóbbi meglehetősen gyakori például az antibiotikumok szedésekor.

Talán többen nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, de a stresszes életmód is kiválthat puffadást. A pszichés stressz az agy és a bél között fennálló, kétoldalú kapcsolat és kommunikáció révén okozhat bélgázosodást.

Alapszabályként elmondható, hogy a puffadás kezelése ideális esetben a kiváltó ok – legyen szó életmódbeli hibáról vagy alapbetegségről - felismerését és kezelését jelenti. Sok esetben azonban a puffadás olyan nagyfokú kellemetlenséget okoz, hogy azt (azonnal) kezelni kell. Intenzív puffadással járó fájdalomnál ajánlott orvoshoz fordulni.

Puffadás elleni praktikák

  1. Táplálkozzon vegyesen, kiegyensúlyozottan, egészségesen, puffasztó ételeket mértékkel fogyasztva!
  2. Bár egészségesnek és jó ötletnek tűnhet, de a rostok fokozott fogyasztása puffadás esetén nem ajánlott. A rostok bélben történő emésztése ugyanis gázok képződéséhez vezethet, amik tovább ronthatnak a meglévő panaszokon.
  3. Kerülje a szénsavas üdítőitalok fogyasztását, a közvetlenül üvegből való ivást, a kapkodó evést, ugyanis ezek mind-mind levegőnyeléshez és puffadáshoz vezethetnek.
  4. A fizikai aktivitás, a mozgás legyen az élet szerves része!
  5. Próbálja meg kezelni a mindennapi stresszt, hogy „az ne menjen a beleire”!
  6. Számos esetben a bélflóra egyensúlyának a felborulása, a gázokat termelő baktériumok elszaporodása okolható a puffadásért. Mindezt okozhatja stressz vagy egy antibiotikumos kezelés is. Ilyen esetekben kedvező lehet a többféle jótékony bélbaktériumot tartalmazó probiotikumok néhány héten át tartó szedése. Vizsgálatok szerint a Lactobacillus acidophilus, a Bifidobacterium lactis vagy a Bifidobacterium infantis törzsek enyhíthetik a puffadásos panaszokat.
  7. A gyógynövények között is található puffadás elleni gyógyír. A kamilla, az ánizs, az édeskömény, a konyhakömény, a kapormag vagy a borsmenta készítményeinek a fogyasztása kedvező hatású lehet puffadás és szélproblémák esetén. Érdemes ezeket a konyhában is alkalmazni, a különféle receptekbe belecsempészve a jótékony hatású gyógynövényeket. Emellett, ömlesztett vagy filterezett teaként vagy különféle kivonatokként is kaphatók a felsorolt gyógynövények. Gyakori, hogy egymással kombinációban alkalmaznak néhányat a felsoroltak közül. Jó ötlet lehet a kivi fogyasztása. A kiviből nyert kivonathoz ugyanis székletlágyító és puffadás elleni hatást kötnek.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák vagy IBS? Fontos jelek, amik alapján különbséget tehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához