Ezeket látta már?

Hőemelkedése, hányingere van, és fáj a hasa? Nagy baj is lehet, ha nem fordul orvoshoz!

hasfajas, majprobléma, fertőzés

Ne vegye félvállról, ha a hasfájáshoz többek között hányás, hányinger, hőemelkedés is társul!

Vakbélgyulladáson nem a vakbél, hanem az ahhoz csatlakozó, féregszerű, zárt végű féregnyúlvány (appendix vermiformis) gyulladását értjük. Az appendix a bélfalhoz hasonlóan tartalmaz simaizom szövetet, nyálkahártyája csekély mennyiségű nyákot termel, amely a vakbélbe ürül. A féregnyúlvány fala nyiroksejteket tartalmaz, mely a szervezet immunrendszerének a része, ellenanyagok termelésére képes.

A vakbélgyulladás (appendicitis) tünetei

 • Fájdalom a gyomortájon, majd az alhas jobb oldalán
 • Hányinger, hányás
 • Hőemelkedés
 • Szapora pulzus
 • A hasfalon izomvédekezés tapintható.
 • Emelkedett fehérvérsejtszám és vérsejtsüllyedés

Az említett tünetek esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert a vakbélgyulladás, ha nem kezelik időben komplikációkhoz többek között hashártyagyulladáshoz, bélelzáródáshoz és vérmérgezéshez is vezethet.

Vakbélgyulladás diagnosztizálása

A vakbélgyulladás diagnózisában kulcsszerepet játszik a hasi ultrahangos kivizsgálást. Ezt követően egyéb módszerekkel folytatható tovább a diagnózis felállítása

 • hasi ultrahang
 • fizikális vizsgálat
 • vérvétel
 • vizeletvizsgálat
 • MR-vizsgálat

Ultrahang

Ez az egyik legfontosabb kezdeti diagnosztikai módszer, amely leginkább a differenciáldiagnózisban segít. A differenciáldiagnózis azt jelenti, hogy a több betegségre jellemző tünetek közül a vizsgálattal leszűkíthető a tüneteket okozó lehetséges betegségek listája. Hasi ultrahangvizsgálattal ennek megfelelően igazolni lehet, ha a vakbélen rendellenesség található. Ez sokszor már elég a belgyógyász kezelőorvosnak a további diagnózishoz.

Fizikális vizsgálat

A vizsgáló szakorvos kezével enyhe nyomást gyakorol a fájdalmas hasi régióra. A nyomás hirtelen elengedésekor vakbélgyulladás esetén gyakran felerősödik a fájdalom.

Ennek oka az, hogy a vakbélgyulladás körül gyulladt a hashártya. A fizikális vizsgálat során az orvos a hasfal és a vakbél körüli izmok görcsös – „védelmező” – merevségét is vizsgálja, mivel ezek a jelek is utalhatnak a vakbél gyulladásos betegségére. Vakbélgyulladás esetén a hasfal sokszor kőkeménnyé merevedik.

Vérvétel

Vérvétel után történő laborvizsgálattal megállapítható egyes fehérvérsejtek száma a vérben. Ha ezek száma túl magas, az valamilyen belső fertőzést jelezhet. Pozitív hasi ultrahang, belgyógyászati szakvizsgálati gyanú és gyulladásra utaló laborvizsgálat esetén a legtöbb esetben igazoltnak tekinthetjük a vakbélgyulladást.

Vizeletvizsgálat

Vizeletvizsgálattal az orvos segíthet a húgyúti fertőzések vagy a vesekő észlelésében. Mivel ezek a betegségek is a vakbélproblémákhoz nagyon hasonló tünetekkel járnak, ezért fontos a kivizsgálás során kizárni őket.

MR-vizsgálat

Amennyiben hasi ultrahangvizsgálat során valamilyen okból feltételezik, hogy olyan elváltozás található, amelyet csak másféle képalkotó vizsgálattal lehet észlelni, a szakorvos leggyakrabban MR-vizsgálatot javasol. A konkrét panaszra MR mellett egyes esetekben hasi röntgent vagy CT-vizsgálatot is javasolhat a szakorvos.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Endometriózis és vastagbélgyulladás: hogyan függhet össze a kettő?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához