Ezeket látta már?

Gyulladásos bélbetegséget okozhat, ha ezt teszi a körmével!

gyulladásos bélbetegség IBD oka

Fényderült a gyulladásos bélbetegségek egyik lehetséges okára: az elsőre furcsának tűnő kapcsolatot az ún. szájüreg-bél tengely létezése magyarázza meg.

Gondolta volna, hogy a hiányos szájhigiénia vagy a körömrágás is kapcsolatba hozható a gyulladásos bélbetegségek, így a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa kialakulásával?

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) gyakorisága egyre nő. Az IBD két fő típusa a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa egyre több gyermeket is érint. A növekvő esetszámok aggodalomra adnak okot, és intenzív kutatások folynak a háttérben meghúzódó okok megtalálására, hiszen az okok megismerése hosszú távon a megelőzési stratégiák kiépítéséhez is hozzájárulhat.

Az IBD kialakulása szempontjából a legerősebb rizikótényező a családi „örökség”

Miközben számos környezeti tényező ismert, amelyek fokozott IBD-rizikóval hozhatók kapcsolatba, az IBD kialakulása szempontjából a jelenleg ismert legerősebb rizikótényező a családi kórtörténetben szereplő IBD. Vagyis, ha valakinél a közvetlen hozzátartozók (szülők, testvérek) körében előfordul IBD, akkor nála is sokkal nagyobb az esély a betegség kialakulására, mint a populációra jellemző átlagrizikó. Számszerűen kifejezve: a Crohn-betegek elsőfokú rokonainál 8-szoros, míg a colitis ulcerosa-betegek elsőfokú hozzátartozóinál 4-szeres a kórkép kialakulásának a kockázata. Nem mindenért okolható azonban a genetikai örökség!

Bizonyos baktériumok és vírusok is elindíthatnak IBD-be torkolló folyamatokat

Egy elfogadott teória alapján a bélben található mikroorganizmusokra adott immunológiai folyamatok eredményezik az IBD-t, de máig sem ismert az, hogy konkrétan melyik baktérium(ok) válthatjá(k) ki ezt a válaszreakciót, és az sem ismert, hogy ezek a baktériumok miként juthatnak el a bélbe. Azonban az elmúlt években született eredmények felhasználásával érdekes következtetésekre jutottak. Nem zárható ki, hogy szájüregi fertőzésekhez köthető baktériumok jutnak el a bélbe, és indítanak el olyan kóros folyamatokat, amelyek IBD-t eredményezhetnek.

Számít az is, hogy milyen baktériumok élnek a szájüregben

A szájüregben is élnek baktériumok, amelyek kapcsolatban állnak a belet benépesítő mikroorganizmusokkal, vagyis a bélflórával; ez a kapcsolat az ún. szájüreg-bél-tengely. A kapcsolat egyrészt direkt áthelyeződés révén alakulhat ki, vagyis a szájüregi baktériumok a tápcsatornán keresztül eljuthatnak a bélbe, ahol megtelepedhetnek, másrészt pedig immunológiai utakon is kommunikálhat egymással a szájüregi és a bélben uralkodó flóra.

A szájüregi és a bélben élő baktériumok közötti szoros kapcsolat számos megbetegedésre is magyarázattal szolgálhat. Többek között érthetővé válik, hogy miért gyakoribb a fogíny és a fogágy gyulladásos betegsége (periodontitis) esetén a gyulladásos bélbetegségek, így a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa előfordulása. Több esetben kimutatták, hogy a periodontitissel kapcsolatba hozható kórokozók (pl. Fusobacteriaceae, Veillonellaceae, Pateurellaceae, Enterobacteriaceae) elszaporodtak a szájüregben, átjutottak a bélcsatornába, majd ott kóros, gyulladásos elváltozásokat okoztak.

Idős korban a fogágygyulladás, fiataloknál a karban nem tartott fogszabályzó és a körömrágás lehet az ok

Idős korúaknál – mint potenciálisan IBD-t kiváltó ok – szóba jön az íny- vagy fogágygyulladás kialakulásában szerepet játszó kórokozók szájüregben való elszaporodása és bélbe való átjutása. Az IBD azonban az esetek 25 %-ában gyermek- vagy serdülőkorban alakul ki, amikor az íny- és fogágygyulladás még nem igazán jellemző.

Ez a szokás állhat a gyulladásos bélbetegség kialakulása mögött

Fiatal korban egyéb tényezők után kutatva lehet rálelni az állandó fogszabályzó viselésére (szájüregben Klebsiella és Enterobacter ssp. elszaporodása), illetve a rossz szokásként számon tartott körömrágásra,– ezek ugyanis kórokozókat juttathatnak a szájüregbe, azok elszaporodását segíthetik, majd a szájüreg-bél tengely révén esetlegesen IBD-t kiváltó okok lehetnek (1).

Ügyeljen a szájüregi higiéniára!

Plusz érvek születtek tehát a szájüregi higiéniára való odafigyelés fontossága mellett. Továbbá, érdemes gondoskodni a fogszabályzó rendszeres tisztításáról, és törekedni kell a körömrágásról való leszokásra/leszoktatásra. Ilyen módon nem csak a szájüreg tisztasága és védelme biztosítható, de még az IBD rizikója is csökkenthető lehet.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a gyulladásos bélbetegség tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyulladásos bélbetegség

Források:

(1) Sharip MT, Subramanian S. IBD Risk-It Is All in the Family! J Crohns Colitis. 2023;17(1):28-29.

(2) Kitamoto S et al. Untangling the oral–gut axis in the pathogenesis of intestinal inflammation, Int Immunol. 2022;34:485-490.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához