Ezeket látta már?

Technikai csoda: úszókapszulás endoszkóp?

Úszókapszulás endoszkópot fejlesztettek ki japán kutatók. Japán kutatók bemutatták önjáró, távirányítható endoszkópos kapszulájukat, amely képes végigúszni az emésztőrendszeren és felvételeket küldeni a gyomor-bélrendszerből.

A japán média részvételével az oszakai orvosegyetemen kedden (06.21.) megtartott demonstráción mutatták be a Sellőnek (Mermaid) elnevezett minirobotot. A fejlesztők elmondták, a klinikai alkalmazáshoz vezető út első lépéseként az ebihal alakú kapszula felhasználásával sikerült képeket kapniuk egy személy gyomrából és vastagbeléből.

Technikai csoda: úszókapszulás endoszkóp?

Maga az eszköz körülbelül 1 centiméter átmérőjű és 4,5 centiméter hosszú, mágneses meghajtású, ezáltal nagy pontossággal ellenőrizhető iránya és helye. A kapszula irányításához az orvosok joystickot használnak, miközben egy képernyőn ellenőrzik helyzetét. A gyomorvizsgálathoz lenyelhető a kapszula, a vastagbél vizsgálatához pedig a végbélben helyezték el.

A kapszulás endoszkópokat az 1980-as évek óta fejlesztik, majd a 2000-es évektől kezdték szélesebb körben alkalmazni. Ezek azonban még nem voltak önjáróak, hanem az izmok összehúzódásai továbbították őket. Az önjáró kapszulát első alkalommal 2009-ben tesztelték egy kutya gyomrában, azóta pedig még kisebb lett és módosították is - mondták el a kutatók.

Higucsi Kadzuhide, az Oszakai Orvosegyetem professzora kiemelte, hogy a távirányítható kapszulával pontosan azokat a területeket fényképezhetik le, melyeket "látni" szeretnének, felfedezhetők segítségével a rákos elváltozások, a páciensekre háruló terheket pedig csökkenti. "Az egész emésztőcsatornát képes átvizsgálni a nyelőcsőtől a vastagbélig néhány óra alatt" - tette hozzá a kutató.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához