Ezeket látta már?

Alattomos vírus: észrevétlen, szinte tünetek nélkül teheti tönkre a májat

hepatitis C, HCV, májgyulladás, vírus, fertőzés, májzsugor

Hogyan támadja meg a májat ez a vírus, és miért vannak veszélyben miatta még az egészségügyi dolgozók is?

A hepatitis C-vírus (HCV) okozta májgyulladás egy súlyos fertőzés, ami körültekintő kezelési módot igényel. A májgyulladás lefolyás szerint lehet akut vagy krónikus, azaz 6 hónapon túl sem gyógyuló. A hepatitis C-vírus RNS-örökítőanyagú vírus, amelyet csak 1989-ben fedezték fel. A hepatitis C-vírus leginkább vérrel és szexuális úton terjed, a terjedés módja szerint magas kockázatot jelent az intravénás kábítószer-használat. A fertőzés felismerését nehezíti, hogy a fertőzés az esetek jelentős részében (85%) tünetmentesen zajlik.

A Föld lakosságának mintegy 3%-a fertőzött

A Hepatitis C vírus (HCV) egy vér úján terjedő fertőzés, amely az elmúlt években egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent világszerte. A WHO adatai szerint jelenleg mintegy 70 millió HCV fertőzött beteg él a világon, Magyarországon pedig akár 70.000 érintett is lehet a szakértők szerint.

A hepatitis C vírus fertőzés halálos, ugyanakkor gyógyítható betegség A hepatitis C vírus fertőzés halálos, ugyanakkor gyógyítható betegség Forrás: EgészségKalauz

A HCV fertőzés évtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli idült májgyulladás útján vezet a munkaképességet, az életminőséget, és az életkilátásokat rontó, jelentős egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos megbetegedésekhez: a fertőzött lakosság 78%-át érintheti kevésbé súlyos, 30%-át súlyosabb stádiumú májzsugor, 16%-át a máj daganatos megbetegedése, és 7%-uk esetében szükséges májtranszplantációt végrehajtani.

A hepatitis C kezelésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fertőzöttek közel 75%-a nem tud arról, hogy halálos, ugyanakkor gyógyítható betegségben szenved. A HCV elsősorban vér útján terjed, így különösen veszélyeztetettek az egészségügyben dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik, a HCV-pozitív anyák gyermekei, illetve a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek.

Az Európai Unió törekvéseivel és a Nemzeti Hepatitis Koalíció 2015-ös Nemzeti Hepatitis Programjával összhangban Magyarországon is elindult a HCV-fertőzés hazai felszámolására kidolgozott hivatalos program. A tervezet célja, hogy Magyarország 2030-ra HCV-mentes ország legyen, ez azonban kizárólag megfelelő szűrési stratégia, hatékony kezelések széleskörű elérhetőségének biztosítása és a kezelésintenzitás növekedése esetén érhető el.

Az elmúlt években új lehetőségek nyíltak a HCV kezelésében, így ma már a diagnózist követően gyors, biztonságos és minimális mellékhatásokkal járó kezelés útján érhető el a vírusmentesség. Az áttörést jelentő, szájon át szedhető direkt ható antivirális szerek (DAA-k) IFN-mentes kombinációkban való alkalmazása 90–100%-ban eredményeznek gyógyulást még az olyan betegek esetében is, akik korábban sikertelen kezelésen estek át.

A szűrési programok elindítása mellett a lakosság rendszeres, széleskörű tájékoztatása is szükséges a HCV átviteli útjairól, kockázati tényezőiről és a betegség veszélyeiről. A betegséggel és a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos bővebb felvilágosítással a www.vimor.hu honlap, illetve a háziorvosok tudnak szolgálni.

A HCV okozta májgyulladás tünetei

A fertőző májgyulladás tünetei attól is függenek, hogy a betegség akut vagy krónikus lefolyású. Krónikus májgyulladás esetén a tünetek megegyezhetnek a májzsugorodás tüneteivel. A májgyulladások viszont gyakran tünetmentesen játszódnak le, főként fiatalokban. A tünetek megjelenéséig változó hosszúság lappangási idő telhet el (15–180 nap).

Az akut májgyulladás lehetséges tünetei:

 • hőemelkedés;
 • levertség;
 • ingerlékenység;
 • étvágytalanság;
 • hányinger, hányás, hasmenés;
 • jobb bordaív alatti fájdalom;
 • bőrkiütések megjelenése;
 • ízületi fájdalom;
 • sárgaság);
 • sötétsárga színű vizelet;
 • színtelen széklet;
 • bőrviszketés.

Előfordulhat továbbá mással nem magyarázható súlyvesztés, a máj- és lépmegnagyobbodás (hepatosplenomegalia) vagy igen ritkán májelégtelenség is.

A krónikus májgyulladás lehetséges tünetei a fenti tüneteken túl:

 • bőr elvékonyodása;
 • fehér körmök;
 • tenyérzsugor;
 • tömöttebb tapintatú máj;
 • sima, sötétvörös színű viasznyelv, ajakpír;
 • tenyér és a talp pirossága;
 • póknaevusok (pőkhálószerű bevérzések a bőrön).

Mivel a máj betegsége a nemi hormonok háztartását is érintheti nőknél előfordulhat a menstruáció elmaradása (amenorrhea), férfiaknál pedig impotencia, a másodlagos nemi jellegek elvesztése, az emlők megnagyobbodása (gynecomastia) is kialakulhat.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaja, vagy valamely egyéb okból felmerül a hepatitis C-vírussal történt fertőződés vagy egyéb eredetű májgyulladás gyanúja (pl. sárgaságot tapasztal), keresse fel háziorvosát!

Háziorvosa a panaszok és a klinikai kép alapján vizsgálatokat kérhet, illetve szükség esetén beutalja szakorvosi kivizsgálásra.

A HCV okozta májgyulladás okai

Ez a vírus terjedhet vérrel, vérkészítménnyel, fertőzött eszközökkel, közös fecskendőkkel, többek által használt borotvával, tetoválótűvel. A fertőzések túlnyomó többsége intravénás kábítószer-használók körében terjed a közös fecskendő használatát követően.

A vírus terjedhet anyáról gyermekre is, habár a hepatitis B-vírus (HBV) anyáról gyermekre való terjedéséhez képest elenyésző mértékben.

Az 1992 előtt vérkészítményt kapott egyéneknél, szervátültetetteknél gondolni kell a fertőződés lehetőségére.

Az egészségügyi személyzet körében történt tűszúrások, egyéb sérülések, szembe került vér esetén is felmerül a fertőzés lehetősége. A HCV is terjedhet szexuális úton a HBV-hez hasonlóan, az apró hámsérüléseken keresztül bejuthat a vírus a szervezetbe, bár a fertőződés kockázata alacsonyabb, mint HBV esetén.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

11 tünet, ami máj-, epe-, vagy hasnyálmirigy problémára utal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához