Ezeket látta már?

3 kezelés, ami segíthet enyhíteni a derékfájást

derékfájás kezelés, kollagén, torna, derék

A visszatérő derékfájás megnehezíti a mindennapokat, ahhoz azonban, hogy a fájdalom enyhüljön, először ki kell deríteni az okát.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos segít különbséget tenni a valóban hasznos és a nem használatos eljárások közt.

Derékfájás: mi okozza a visszatérő fájdalmat?

Ahogyan minden más tünetnél, úgy a derékfájás esetében is elsődleges jelentőségű, hogy a szakorvos kiderítse, mi okozza a fájdalmat, ugyanis csak a pontos diagnózisra épülhet valóban hatékony, biztonságos kezelés. Tehát mindenekelőtt szükség van egy alapos anamnézis felvételre, amely nem kizárólag az esetleges konkrét kiváltó okokra korlátozódik, mint egy friss vagy korábbi sérülés, de az életmód egyes elemeit is vizsgálja, mint a fizikai aktivitás, a munkakörülmények, a cipőviselet, sőt az alvás is.

A szintén elmaradhatatlan fizikális felmérés során nem csak a tapintásos vizsgálat, de a mozgástartomány felmérése, és bizonyos tesztek (például lábemelés- és reflex-teszt) is sorra kerülhetnek.

Végezetül szükség lehet képalkotó eljárásokra is, mint CT, MRI vagy röntgen. Mindezen lépések alapján felállítható a diagnózis, amely gyakorlatilag dönt a kezelés felől is. Amennyiben nincs jelen műtétet igénylő betegség, mint például egy súlyos porckorongsérv, számba kell venni, melyek azok a lehetőségek, amelyek szóba jöhetnek és a páciensnek tudnia kell, mi az, ami nem használatos derékfájdalom esetén.

Melyik kezelés mikor nem használható derékfájásra?

- Tisztán kell látni azt, hogy bár egyre többen ismerik a hialuronsavas injekció hatékonyságát, akut sérülés esetén ízületbe semmiképp sem adunk hialuronsavat, ahogyan szakadt extraarticularis (vagyis ízületen kívüli) struktúrák és gerincízület esetében sem alkalmazzuk ezt a módszert.

Utóbbi oka, hogy túl kicsik itt az ízületek, és ha a gerinccsatornát kibélelő burok, a dura köré kerül az anyag, az nem kívánatos következményekkel járhat. Ugyancsak nem javasoljuk derékfájdalmaknál a lökéshullám kezelést, mert előfordulhat, hogy idegi károsodást okoz – ismerteti Páll doktor.

1. Izomlazító: gyorsan csillapítja a derékfájdalmat

Mivel a tartós derékfájdalmak egyfajta görcsös, merev állapotba kényszerítik a gerinc menti izmokat és gyakran a fájdalom miatti kényszertartás tovább rontja a panaszokat. Gyors tüneti segítséget jelenthetnek az izomlazítók, akár infúziós, kúraszerű kezelések formájában.

2. Orvosi kollagén terápia

Az orvosi kollagén terápiával, amely egy injekciókúra, elérhető az esetleg már kialakult gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet így erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

3. Komplex gerinctorna, jóga

- Amint túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna, amely a legjobb módszer a gerinc rendben tartására – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Kutatások igazolják, hogy már egy 12 hetes, heti 3 alkalommal végzett gyógytorna is csökkenti a fájdalmat, megerősíti a gerincet tartó, így az ideggyököt felszabadító izmokat, a mély hátizmokat, és növeli a mozgástartományt.

Ezen kívül – és erre kevesen gondolnak – a torna a hasizmokat is erősíti, amelyek pedig a gerincoszlop aktív stabilizátorai, nagy terhet vesznek le a csigolyákról. Ezen kívül nem elhanyagolandó a helyes légzés, amivel növeljük a szöveti struktúrák oxigén ellátottságát, ami a gyulladás és az izomgörcs csökkenéséhez vezet. Ezen szempontokat figyelembe véve, jó szívvel ajánlható mozgásforma még a jóga. Természetesen a gyakorlatok végzése, a mozgás ezek után az életmód részéve kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése, hiszen sokszor az életmódváltás a legfőbb kulcs a derékfájdalom megszüntetéséhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan hat az akupunktúra? Ezért lehet hatékony fájdalomcsillapító módszer

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

derékfájás

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához