Ezeket látta már?

Mentruációs fejfájás: miért pont akkor fáj, és mit tehetünk ellene?

menstruáció hormonális fejfájás

Menstruáció előtt az ösztrogén hormon szintje leesik a vérben. Mutatjuk, miért vezet ez fejfájáshoz.

A menstruáció előtti napokban a fejfájás nem csupán "hiszti" - rengeteg nő tapasztal fejfájást a hormonváltozások miatt. A National Migraine Center szerint a migrénes nők több mint fele észlel kapcsolatot a menstruációjával. Ezek az úgynevezett "menstruációs migrének" különösen súlyosak lehetnek.

Lüktető, egyoldali fejfájás, szédülékenység pár nappal a menstruáció előtt

A migrén nagy valószínűséggel a menstruációt megelőző 2 napban vagy a menstruáció első 3 napjában alakul ki. Ennek oka az ösztrogénszint természetes csökkenése ilyenkor. A rohamok jellemzően súlyosabbak, mint a hónap más időszakaiban fellépő migrén, és valószínűbb, hogy másnap kiújulnak.

A menstruációs migrénnek két típusa van:

 1. Kizárólag menstruációhoz köthető migrénroham. Ez általában két nappal a menstruáció előtt jelentkezik, illetve annak harmadik napjáig tart.
 2. Főként menstruációhoz köthető migrén. Nem csak a menstruációs ciklus környékén, hanem egyéb esetekkor is jelentkezik a kínzó fejfájás.

Nem könnyű tehát megállapítani, hogy a nemi hormonokkal, elsősorban az ösztrogénnel összefüggő migrénes fejfájásról van-e szó.

Dr. Brian Grosberg, a New Yorki Montefiore Fejfájás Centrum vezetője szerint a megfelelő kezelés érdekében érdemes fejfájás naplót vezetni a fejfájás gyakoriságáról, erősségéről, illetve a menstruációs ciklus hosszáról és az azok között eltelt időről. Előfordulhat ugyanis, hogy a páciens csak kihgyással, esetleg minden második ciklus alatt tapasztal migrénes rohamot, és ha egy rohamot a naplózásból kiindulva előre meg lehet jósolni, akkor a megelőzésnek is nagyobb az esélye. Érdemes legalább 3 menstruációs ciklusra naplót vezetni, hogy segítsen ellenőrizni, hogy a migrénje összefügg-e a menstruációjával.

Grosberg a kezeléskor nemszteroid gyulladáscsökkentőket (naproxen sodium) és migrénspecifikus triptánokat is használ, illetve tapasztalata szerint bizonyos esetekben hormonok is segíthetnek, mivel a migrént főként a menstruációhoz köthető ösztrogén szint csökkenés okozza. Az orvos szerint az ösztrogénszint növelése öt nappal a menstruáció előtt, csökkentheti a rohamok erősségét.

A menstruáció nem az egyetlen kiváltó oka a hormonális fejfájásnak

A hormonszint-változás természetesen nem az egyetlen oka a migrénnek. Genetikai okok, egyéni érzékenység, az idegi hírvivő molekulák anyagcseréjének különbségei, az agytörzsben azonosított centrumok működései, esetleges érfejlődési rendellenességek is meghatározzák az egyéni hajlamot rá, s nem mellékes körülmény a mindennapokban átélt feszültségek kezelése, a fáradtság, az álmatlanság, kialvatlanság sem.

Kombinált fogamzásgátló tabletta (kombinált orális fogamzásgátló tabletta) – egyes hölgyek esetében enyhül a fejfájás a fogamzásgátló szedése közben, mások azonban épp ellenkezőleg, gyakrabban számolnak be rohamokról, különösen a tablettamentes héten, amikor az ösztrogénszint csökken.

Menopauza – a fejfájás általában súlyosbodik a menopauza közeledtével, részben azért, mert gyakrabb, rendszertelenebb lehet a menstruáció, részben pedig azért, mert a normális hormonciklus megszakad.

Terhesség – a fejfájás a terhesség első néhány hetében súlyosbodhat, de az utolsó 6 hónapban általában javul vagy teljesen megszűnik a jelenség. Az aggógós kismamák kevéért: ez a jelenség nem ártalmas a babának.

Egyéb fejfájást, migrént kiváltó okok lehetnek még

 • Túl kevés vagy épp ellenkezőleg, a túl sok alvás.
 • Rendszertelen táplálkozás, étkezések elhagyása, elodázása.
 • Időjárás-változás, légnyomásváltozás.
 • Táplálkozási hibák, bizonyos ételek-italok (koffein, bor, mesterséges édesítők, nitrát tartalmú ételek, egyes sajtok, dió- és mogyorófélék, szószok) túlzott fogyasztása.

Hormonális fejfájás jelei

 • rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás
 • hányinger, hányás,
 • szédülés
 • fényérzékenység, hangérzékenység 
 • aura érzékcsalódás hiánya

A menstruációs migrén jellemzően aura nélkül fordul elő. Ront a helyzeten az, hogy a menstruációs migrén súlyosabb, tartósabb, valamint gyógyszeresen nehezebben kezelhető, mint a nem menstruációs, „klasszikus” migrén.

Fontos megjegyezni, hogy egyénenként eltérőek lehetnek a hormonális migrén tünetei is, és minden egyes betegnél más és más lehet a tapasztalat. A migrén diagnózisát orvosnak kell felállítania, és a megfelelő kezelést a tünetek és az egyén egyedi jellemzői alapján kell meghatározni.

Önsegítő tippek hormonális fejfájás ellen

Ha a napló vezetése során kiderül, hogy fejfájása közvetlenül a menstruáció előtt jelentkezik, próbálja ki az alábbi tippeket a migrén megelőzésére:

 • Egyen gyakran kis falatokat, hogy megőrizze vércukorszintjét. Ha kihagy étkezéseket, vagy egyszerűen csak túl hosszú ideig nem eszik, hozzájárulhat a rohamok kiváltásához. Lefekvés előtt is gondoskodjon magáról: fogyasszon el néhány falat ételt, és mindig reggelizzen.
 • Ha még nincs, legyen rendszeres alvási szokása - kerülje a túl sok vagy túl kevés alvást.
 • Kerülje a stresszt. Ha ez nehéznek bizonyul, találjon módokat a stressz kezelésére, például rendszeresen végezzen testmozgást és alkalmazzon relaxációs stratégiákat.

Hormonális fejfájás kezelése

Migrén kezelések

Sajnos a tudomány mai állása szerint a migrént teljesen meggyógyítani nem lehet. Számos gyógyszer létezik azonban a migrén kezelésére, amit a kezelőorvos írhat fel. A megfelelő gyógyszerek kiválasztása az egyénenként változó lefolyású és típusú migrén alapján a neurológus feladata. Hasonlóképpen van ez a menstruációs migrén esetében is, amikor a gyógyszereket a menstruáció idején kell bevennie.

Ezek a gyógyszerek nem tartalmaznak hormonokat, abban segíthetnek, hogy megállítsák a fejfájás kialakulását. Ide tartoznak a triptánoknak nevezett tabletták és a mefenaminsav nevű fájdalomcsillapítók.

Beszéljen kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy fogamzásgátló tablettája súlyosbítja migrénjét. A menstruációval társuló migrén kezelésében vény nélkül kapható és vényköteles patikaszerek alkalmazhatók. Emellett, bizonyos esetekben megelőzésre alkalmas gyógyszerek szedését is javasolhatja a kezelőorvos.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a migrén fázisai - így készüljön fel!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrén

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához