Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A szakember szerint 2060-ra a férfiak jelentős része nemzőképtelen lesz

meddőség, tesztoszteron, családalapítás, lombikprogram, férfi meddőség

Azoknak a pároknak a száma, akiknél a családalapítás természetes úton is sikeres, drasztikusan le fog csökkenni.

Shanna Swan reproduktív epidemiológus pár éve megjelent tanulmánykötetében egy olyan kijelentést tett, ami akkoriban igazán csak a tudományos közösséget rázta meg. Mára már a tudományban kevésbé jártas emberek is értik, miért mondhatta a neves tudós, hogy 2060-ra a férfiak már csak nagyon kis eséllyel lesznek képesek a családalapításra, sőt, lehet, hogy egyáltalán nem. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Fele akkora eséllyel lesz egy mai 30-as férfinek családja természetes úton, mint a nagyapjának

Swan kijelentése talán egy kissé drasztikusra sikerült, de abban mindenképpen igaza van, hogy azoknak a pároknak a száma, akiknél a családalapítás természetes úton is sikeres, drasztikusan le fog csökkenni. Ezzel párhuzamosan az asszisztált reprodukcióban részt vevő párok száma pedig elképesztően magassá válik.

Az epidemiológus rá is mutat ennek okára: a spermiumszám csökkenése, melyre igazán mind a mai napig nem tudtak egyértelmű magyarázatot adni a tudósok. Sajnos azonban igaz, hogy az elmúlt 40-50 évben a férfiak spermiumszáma átlagosan mintegy 50%-kal csökkent. Vagyis fele akkora eséllyel lesz egy mai 30-as férfinek családja természetes úton, mint a nagyapjának. Ez sajnos tény, és ha azt is megnézzük, hogy a trend merre halad, akkor érthető, miért is vizionálja a szakember a 2060-as időszakra a férfiak általános nemzőképtelenségét - mondja Ratkó Tünde.

Érdekes kérdés lehet a kihalás, illetve, hogy azt mennyire lehet elkerülni a mesterséges megtermékenyítés révén, ugyanakkor ez már egy másik téma. A férfiaknak ugyanis más lehetőségeik is vannak a spermiumszám javítására, a spermiumok minőségének helyreállítására.

A mindennapi élet hatása a nemzőképességre

Mint azt írtuk, nem tudják a tudósok pontosan megmondani a spermiumszám romlásának okát, ám abban egyetértenek, hogy a környezeti ártalmak jelentős mértékben járulnak ehhez hozzá. A hétköznapjaink szerves részét képezik a vegyszerek, melyek adalékanyagtartalma - például a peszticidek - hatással vannak a hormonháztartásra és ezáltal a spermiumtermelésre is. De ezek az anyagok a levegőben, a vízben is jelen vannak, a ruhák tisztításához, festéséhez is használjuk őket. A vegyi anyagok romboló hatása az élelmiszerekre is érvényes, itt a beltartalom (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) csökkenése figyelhető meg, illetve nem szabad megfeledkezni az egyre gyorsuló élettel járó stresszről sem, melyről mára tudjuk, hogy a szervezetre gyakorolt romboló hatásai borzalmasan nagyok.

Az életmódunk változik, de mi sajnos nem jól reagálunk erre. A táplálkozásunk egyre siralmasabb, hiszen a készételek és a gyorsételek vonzásában élünk, rettentően sok húst és nagyon kevés friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk átlagosan. A kiegyensúlyozott étkezés azonban éppen az élelmiszerek beltartalmi romlása miatt már önmaga sokszor nem képes a szervezet normál működésének fenntartására, mert nem jut elegendő tápanyag a testbe. A mozgás hiányával pedig jelentősen romlik a bejutott anyagok hasznosulása, sőt, az egész emésztési folyamat.

Hogyan javíthatnak a férfiak a nemzőképességükön?

Elcsépelt és unalmas, de egészséges étkezés és rendszeres mozgás nélkül az egészségünkről és bizony a nemzőképességünkről is jó eséllyel lemondhatunk. Sokszor azonban a családalapításhoz még ezeken keresztül sem jutunk el. Ilyenkor nyúlhatunk a férfivitaminokhoz, hiszen a megfelelő összetételű, és megfelelő felszívódást biztosító készítmények sokat tehetnek a családalapítás sikerességéért is. A fenti kritériumoknak akkor felel meg egy vitaminkészítmény, ha komplex, azaz sok összetevőt tartalmaz, illetve a benne szereplő anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formában vannak jelen (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, pl.: cink-citrát, vas-glükonát).

A természethez való visszatérés, a vegyszerekkel való érintkezés lehetőségekhez mért minimalizálása is fontos, valamint az is, hogy szánjunk magunkra időt férfiként is. Ez ugyanis nem csak a hölgyeknek, az erősebbik nemnek is fontos a stressz minimalizálása érdekében.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához