Az idősek hibáztatása helyett a megértést segítsük

#koronavírus #fertőzés #járvány #Covid-19
2020.03.23.
Az idősek hibáztatása helyett a megértést segítsük

A koronavírus miatt kialakult helyzetben sokan az idősekre mérgesek, miközben nem csak ők a betegedhetnek meg! Nagyobb empátia szükséges a fiatalok részéről is - az időskort a második gyerekkornak is nevezik!

Fontos tudni, hogy bárki - a gyerekek, a fiatalok, a középkorúak, férfiak és nők – is lehetnek vírushordozók, akik terjesztik a vírust. Sőt, a fiatalabbak is megbetegedhetnek, jelenleg is van 40-es éveiben járó súlyos, intenzív ellátásra szoruló magyar beteg.

A koronavírus ugyanakkor az idős és krónikus betegekre a legveszélyesebb. Az időskor önmagában is kockázati csoportot jelent. Az első magyar elhunytak is mind idősek. Az idősekre emiatt nem haragudni kell, hanem segíteni őket a megértésben, hogy most maradjanak otthon. Tudjuk, hogy ez tőlük is nagy áldozatot és megértést kíván, hiszen legtöbben közülük soha nem éltek még át hasonló világjárványt és nehéz megérteniük, hogy most egy láthatatlan ellenséggel szemben küzdünk.

„Féltjük őket és próbáljuk elkülöníteni őket attól a veszélytől, amely rájuk leselkedik. Kérek szépen sokkal nagyobb empátiát a társadalom részéről, a fiatalok részéről is” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei

Forrás: Koronavirus.gov.hu