Ezeket látta már?

Az övsömör elleni védőoltás haszna

2011.01.12. Módosítva: 2015.11.04.

Az övsömör elleni védőoltás 55 százalékkal csökkenti a betegség kockázatát. Azokban a 60 éven felüli emberekben, akik megkapták az övsömör elleni védőoltást, 55 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a bárányhimlő inaktív vírusa által okozott, hólyagos bőrkiütéssel járó betegség.

Az övsömör (herpes zoster) majdnem minden harmadik emberben kialakul élete folyamán. A betegség főleg idős vagy meggyengült immunrendszerű személyekben néhány hétig, vagy akár évekig is tarthat, hólyagos bőrkiütéseket és fájdalmat okozva. 2006-ban az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) engedélyezett egy oltóanyagot, ezt azonban a szakértők szerint az Egyesült Államok népességének alig 10 százaléka használja.

Az övsömör elleni védőoltás haszna

A Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban megjelent tanulmány visszamenőleg vizsgálta 300 ezer ember egészségügyi adatait 2007 és 2009 között. Miután összevetették az övsömör kialakulását a beoltott és a nem beoltott emberek között, az eredmények azt mutatták, hogy a vakcina a kockázat 55 százalékos csökkenését eredményezte. A kockázat még alacsonyabb volt a 75 éven felüli korosztályban, pedig egy korábbi, 38 ezer ember részvételével végzett klinikai kísérlet azt mutatta ki ezzel a korcsoporttal kapcsolatban, hogy nem származik túlságosan nagy előnyük a védőoltásból.

"Kutatásunk azt mutatja, hogy az oltóanyag több tízezer övsömör esetet előzhet meg" – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Hung Fu Tseng, a kaliforniai Kaiser Permanente Department of Research and Evaluation kutatója. "Azt javasoljuk a klinikumban dolgozó orvosoknak, hogy a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) ajánlásait követve beszéljenek a betegeknek a súlyos betegség elleni védőoltás lehetőségéről."

A kutatók elmondták, hogy az Egyesült Államokban évente egymilliónál is több övsömör esetet regisztrálnak. Egy nagy amerikai gyógyszergyár által készített vakcinát a 60 éven felüliek beoltására engedélyezték az övsömör megelőzése érdekében.

"Minél idősebb valaki, általában annál súlyosabbak az övsömör hatásai, ezért minden 60 éven felüli embernek meg kellene kapnia a védőoltást" – javasolja a CDC.

Forrás: Medipress