Bajban van Észak-Korea: gyömbérteát és sós vizet adnak covid ellen

koronavírus, covid, fertőzés Észak-Korea, fertőtlenítőszer, sós víz, gyömbér

A járvány ellen nincsen vakcinájuk, amit bevethetnének a beoltatlan lakosság megmentésére, ezért a propagandamédia alternatív gyógymódokat ajánl védekezésként.

Gyorssebességre kapcsolt az észak-koreai állami média, miután az ország hivatalosan is elismerte - két év késéssel - , hogy őket is elérte a koronavírus. Csakhogy az ország ellen bevezetett szankciók és az elszigeteltség miatt vakcina és teszt nélkül valósággal letarolja az országot a vírus.

Az ország 2020 elején lezárta a határait, hogy megpróbálja elszigetelni magát a járványtól. A vírus megjelenése óta a többi között Dél-Korea is felajánlotta segítségét, csakhogy a rezsim mindeddig elutasította a külső orvosi támogatást. Az állami média helyette a hagyományos gyógymódot kezdte népszerűsíteni a lakosságnak az úgynevezett „láz” kezelésére.

A Rodong Simnun kormánypárti újság a gyömbért vagy a lonc teát és egy fűzfalevélből készült italt javasol az enyhe covid-tüneteket produkáló betegeknek. A forró italok küztudottan vajmi keveset érnek a vírus ellen, a média mégis azzal eteti a lakosságot, hogy azok enyhíthetnek bizonyos covid-tüneteken, például a torokfájáson vagy a köhögésen, illetve elősegíthetik a folyadékpótlást, ha a betegek az átlagnál több folyadékot veszítenének.

Az állítják, a gyömbér és a fűzfalevél szintén enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat.

Sós vízzel gargalizálás

Az állami média a közelmúltban interjút készített egy házaspárral, akik sós vízzel való gargalizálást javasoltak reggel és este. Az állami hírügynökség jelentése szerint „ezer tonna sót” küldtek Phenjanba, hogy „fertőtlenítőszert” készítsenek belőlük.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a sós vízzel végzett gargarizálás és orröblítés jó a megfázást okozó vírusok ellen. Arra azonban kevés bizonyíték van, hogy valóban lassítják a covid terjedését. Egy tanulmány megállapította, hogy a szájvíz elpusztíthatja a vírust laboratóriumi körülmények között, de nem bizonyították meggyőzően, hogy segítene az embereken is.

A covidot főként az orron és a szájon keresztül a levegőben lévő apró cseppek belélegzésével kapják el az emberek, így a gargarizálás csupán egyetlen belépési pontot akadályozhat meg. Amint a vírus bejutott, szaporodni kezd, majd mélyen átterjed a szervekbe, ahová semmilyen gargarizálás nem tud eljutni.

Az antibiotumokkal sem stimmel valami

Az állami televízió fájdalomcsillapítók, például ibuprofén, valamint amoxicillin és más antibiotikumok használatát javasolta a betegeknek. Az ibuprofen (és a paracetamol) valóban csökkentheti a lázat és enyhítheti a tüneteket, például a fejfájást vagy a torokfájást, de nem állítja meg a vírus szervezetben történő terjedését. Észak-Korea azt próbálja sugallni, hogy a laboratóriumi kutatások szerint egyes vírusok lassíthatják bizonyos vírusok, köztük a covid terjedését, csakhogy ez bizonyítottan nem igaz.

Visszautasítják a segítséget

Észak-Koreát a vírus megjelenése után komoly pofonként érte, hogy az egészségügyi rendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal. Ennek fő oka, hogy teljesen elszigetelte magát a világtól, ráadásul a rezsim ellen bevezetett szankciók és a természeti katasztrófák sem könnyítik meg a Kim Dzsong Un dolgát. Az országhatárok lezárásának és a szigorú lezárási intézkedéseknek is káros hatásai lesznek.

Torokfájás és köhögés - ebből tudhatja, hogy nem az omikron az oka

A szomszédos Dél-Korea és Kína is próbált segíteni az országnak, de Észak-Korea tavaly hárommillió kínai vakcinát utasított vissza, Dél-Korea pedig most azt állítja, nem kapott választ az oltóanyagokkal, orvosi felszerelésekkel és személyzettel kapcsolatos ajánlatára.

Észak-Korea állítólag a közelmúltban három repülőgépet küldött, hogy egészségügyi felszereléseket gyűjtsenek be Shenyangból. A kínai külügyminisztérium szerint ezek nem tartalmaztak „pandémia elleni készleteket”, de „készen áll az együttműködésre Észak-Koreával a koronavírus elleni küzdelemben” – írta a BBC.

További koronavírus hírek:

i

Forrás: BBC News