BCG-oltás: a koronavírustól is megvédhet, nem csak a tbc-től

bcg, oltás, vakcina, koronavírus, covid

A BCG-oltás hatásos a koronavírus ellen is? A tbc elleni kötelező BCG-oltás védelmet nyújthat a Covid-19-cel szemben? Nagyon valószínű.

A tbc-elleni BCG-oltás, ami hazánkban a kötelező védőoltások közé tartozik, megvédhet különféle baktériumok vagy vírusok okozta fertőzésektől.

A BCG-oltás és a tbc

A BCG-oltás az első kötelező védőoltás, amit a magyar újszülöttek a megszületést követő napokban a kórházban megkapnak. A vakcinát 1953 óta alkalmazzák hazánkban kötelező jelleggel az újszülöttek oltására, a megszületést követő 6 héten belül. Ez nem minden országban van így – a fejlett országok körében sem: Nagy-Britanniában például nem rutinszerű a BCG-oltás.

A BCG-oltást azzal a céllal alkották meg, hogy az a Mycobacterium tuberculosis baktérium okozta tuberkulózis (gümőkór; röviden tbc) ellen nyújtson védelmet. A BCG-oltás élő, de gyengített (ún. attenuált) baktériumokat tartalmaz. A BCG-oltás nem a XXI. század vívmánya. A védőoltás kifejlesztésében a francia mikrobiológus, Albert Calmette és a vele együtt dolgozó állatorvos, Camille Guérin töltöttek be úttörő szerepet a XX. század elején. Innen az elnevezés: a BCG ugyanis egy rövidítés, a Bacillus Calmette-Guérin szavakból.

Miért lehet hatásos a BCG-oltás koronavírus ellen?

A koronavírus pandémia kapcsán a kutatások és vizsgálatok fókuszába került a BCG-vakcina. Feltételezhető ugyanis, sőt már egyes kutatásokkal részben alátámasztott, hogy a BCG-oltás a tbc-n kívül számos más megbetegedéssel, köztük a Covid-19-cel szemben is védelmet nyújthat.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a tbc-elleni oltás kínálhat védelmet egyéb fertőzésekkel szemben, de van magyarázat: a BCG-vakcinának hosszan tartó, általános immunstimuláló hatása is van, ezért többféle fertőző betegség, így az új koronavírus okozta Covid-19 ellen is hatásos lehet.

Egy rangos nemzetközi tudományos folyóiratban (Lancet Infectious Diseases) nemrégiben jelent meg, hogy a BCG-vakcina már a beadását követően statisztikailag igazolható mértékű védelmet nyújt az újszülötteknek/csecsemőknek a különféle felső légúti fertőzésekkel (pl. nátha), a bőrt érintő fertőzésekkel, illetve a hasmenéssel szemben is.

Ez is érdekelheti:

Egy felmérés arra mutat rá, hogy a BCG-vakcina már az élet első 6 hetében is 25 %-kal csökkenti a különféle – tbc-n kívüli – fertőzések előfordulásának a gyakoriságát. A védőhatás a fertőzések szempontjából különösen sérülékenynek számító koraszülötteknél még kifejezettebb mértékű.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kötelezően beadott BCG-oltás – mint pl. Magyarországon – olyan, újnak számító kórokozók okozta járványok leküzdéséhez is kedvezően is járulhat hozzá, mint az ebola vagy a Covid-19. Nem véletlen, hogy több országban azt fontolgatják, hogy (újra) kötelezővé teszik a BCG-elleni oltást.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz