Borzasztó fáradtság covid alatt: lehet ez MIS-C? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

covid, fáradtság, koronavírus, MIS-C, gyengeség, gyermek

Kedves Orvosok! A családom múlt héten lett koronás. A lányom (4.5) tüneteivel kapcsolatban lenne kérdésem, mert aggódom, hogy MIS-C szindrómát okozott a covid.

A lányomnak eleinte hőemelkedése volt, egyszer láza is, fejfájása, torokfájása és étvágytalansága. Aztán nátha, köhögés. A 8. napon már szinte minden tünet alább hagyott, viszont folyamatosan gyenge, fáradt, nem bír ülni ha eszünk, így félig fekve etetem őt. Sír, hogy fáradt, aludni akar, nagyon keveset eszik, kedvetlen és fogyott is több, mint egy kilót. Egyik nap hányt, ment a hasa, de ez is hullámzó, mert nem minden nap, és nem folyamatosan. Ami leginkább aggaszt, ez a borzasztó fáradság. Próbáltam vele sétálni az udvaron, de 10 méter után leült pihenni. Olvastam a MIS-C szindrómáról, mennyire jöhet ez szóba? Illetve hogyan tudom segíteni a megerősödését? Mit tudok tenni? Köszönöm, hogy az idejükből áldoznak erre, nagyon hálás vagyok!

Gyerekvakcina: merjem-e vele oltatni a gyerekem? Olvasson tovább!

Kedves Kérdező, sajnos az ólmos fáradtság igen jellemző a covidra. Hagyja pihenni kislányát minél többet. Három hétig nem javasoljuk a fizikai terhelést, azaz ebben az életkorban ez azt jelenti, h ha fáradt, üljön le. A MIS-C, sokszervi gyulladás a covid után 2-6 héttel, magas lázzal jelentkezik, ez nem az.

 • 2020 áprilisában közöltek egy újonnan felismert, a COVID-19-fertőzéssel időben összefüggő, de elhúzódó lázzal járó tünetegyüttest, amelyet gyermekkori multiszisztémás gyulladásos szindrómának (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C) neveztek el.
 • Ez a kórkép lezajlott Covid-19 fertőzés után 2-6 héttel alakul ki, igen változatos tünetekkel és komplikációkkal.
 • A MIS-C a Kawasaki-szindrómához hasonló, de gyakran keringési elégtelenséggel, szívizom-érintettséggel, súlyos hasi panaszokkal induló, ugyanakkor a szeptikus-toxikus sokk szindrómától nehezen elkülöníthető, makrofág-aktivációs szindrómával járó kórkép.
 • Bár rendkívül súlyos, és sokszor igényel intenzív ellátást, mégis jó prognózisú.
 • Kitágult koszorúér-artériákat a betegek 17–25%-ánál találtak, azonban súlyos fokban csak ritkán alakulnak ki.
 • A betegség minden 3200. Covid-19 fertőzöttnél alakul ki, a betegek 60-70%-a intenzív osztályos kezelésre szorult, 1- 2% hunyt el.

Mikor merülhet fel a többszervi gyulladásos betegség gyanúja?

Ez a gyulladásos szindróma általában 21 évesnél fiatalabb, koronavírus fertőzésen frissen (2-6 héten belül) átesett betegeknél alakul ki. A MIS-C jelei több mint egy napja fennálló 38°C feletti láz, vérből mért gyulladásra utaló laboratóriumi értékek, egyszerre több szervre kiterjedő súlyos problémák, amik jellemzően a

 • szívet,
 • vesét,
 • bőrt,
 • légző-, és vérképző, vagy idegrendszert,
 • esetleg bélrendszert érintik (a felsoroltak közül legalább kettőt).

Erre utalhat a több napja tartó magas láz, gyengeség, erős hasi fájdalom hányással vagy hasmenéssel, az ismeretlen okból jelentkező bőrkiütések, és a mindkét szemet érintő kötőhártya gyulladás. Mivel igen súlyos állapotról van szó, az ilyen tüneteket mutató gyereknek azonnali orvosi ellátásra van szüksége!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol