Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Botrány a covid osztályon: ivermektint csempésztek be egy plüssállatban

ivermektin, koronavírus, covid, gyógyszer

Egy koronavírusos beteg egy plüssállatban próbált meg ivermektint becsempészni az intenzívre. Nem sikerült neki.

Az ontariói kórház személyzetének belső feljegyzésből kiderült, hogy egy koronavírusos beteg az ivermektin nevű parazitaellenes gyógyszert - feltételezve, hogy a Covid elleni harcban segíteni fog neki - egy plüssállat hasában próbálta bejuttatni az osztályra. David Musyj, a kórház vezérigazgatója azt írta, hogy a gyógyszert a személyzet egy tagja találta meg, aki a beteg személyes tárgyainak összeszedésekor vette észre, hogy a plüssállat hasán egy rés van. A kórház szóvivője megerősítette a feljegyzés hitelességét, és nem kommentálta tovább az ügyet - számolt be az esetről a cbc.ca.

Az ivermektin csodaszer a koronavírussal szemben?

Az ivermektint - különösen az Egyesült Államokban - a COVID-19 kezeléseként népszerűsítik, annak ellenére, hogy nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy segít a vírussal fertőzött embereken. Dr. Gerald Evans, a fertőző betegségek specialistája szerint a korai vizsgálatok azt jelezték, hogy az ivermektin hatásos a koronavírus ellen.

"Ez azon a tényen alapult, hogy egy kémcsőben úgy tűnt, hogy van némi aktivitása" - mondta Evans a CBC Newsnak. "De azóta kiderült, hogy sok ilyen megfigyelés, sok kísérlet nagyon rosszul volt elvégezve. Ha megnézzük az összes fennmaradt kutatást, akkor láthatjuk, egyáltalán nincs arra utaló jel, hogy az ivermektin megakadályozná, hogy kórházba kerüljünk vagy hogy covidban haljunk meg. Egyszerűen nem működik."

Ivermektin szedése mérgezést okozhat embereknél

Evans elmondta, hogy egyetlen orvos sem írna fel ivermektint a COVID-19-ben szenvedő betegeknek.

"Sokan mégsem hisznek az orvosnak és megvásárolják azt a készítményt, amelyet állatoknál használnak" - mondta. "Ezeket a dózisokat nagy állatokra, például lovakra vagy tehenekre állítják be. Ha valaki ezt szedi, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a gyógyszer nagyon komoly mellékhatást okoz. Még az is előfordulhat, hogy az illető megmérgezi magát".

Az év elején az Egészségügyi Világszervezet azt mondta, hogy az ivermektin COVID-19 betegek kezelésére történő alkalmazásával kapcsolatos bizonyítékok "nem meggyőzőek", és csak klinikai vizsgálatokra kellene fenntartani, amíg több adat nem áll rendelkezésre.

A kanadai Egészségügyi Minisztérium azt tanácsolta, hogy az emberek ne szedjék az ivermektint a koronavírus kezelésére, figyelmeztetve, hogy "nincs bizonyíték arra, hogy az ivermektin (humán vagy állatgyógyászati) formulája biztonságos vagy hatékony lenne, ha ilyen célokra használják”.

A Kanadai Gyógyszerészek Szövetsége is figyelmeztetést adott ki, hogy az ivermektin megbetegítheti az embereket.

"Ennek a gyógyszernek az alkalmazása koronavírus-fertőzés esetén valóban még rosszabb helyzetbe hozza azokat az embereket, akik már így is nehéz helyzetben vannak Tényleg arra kérem az embereket, hogy kétszer is gondolják meg, mielőtt megpróbálnak hozzáférni ehhez a gyógyszerhez, amelyről bebizonyosodott, hogy a koronavírusra semmit sem használ " - mondta a szövetségtől Barry Power 2021 őszén.

Koronavírus: az ember nem ló, vagy tehén. Ez az igazság az ivermektinről! Olvasson tovább!

Nem kell minden közösségi médiában terjedő hírt elhinni

Evans elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy a windsori kórházban történthez hasonló esetről hallott, de nem lepődne meg, ha több ilyen eset is előfordulna.

"Amikor az ember nagyon stresszes, szorong és aggódik, akkor azon kapja magát, hogy egyszerű megoldásokkal próbál előállni. Az ivermektin sok ember fantáziáját ragadta meg, akik egyszerű megoldást kerestek a koronavírussal szemben.” – tette hozzá a specialista, aki azt is tanácsolta az embereknek, hogy ne bízzanak meg mindenben, amit a közösségi médiában olvasnak, ha a járványról van szó.

"Jobb, ha tényleg olyan emberekhez fordulunk, akik megfelelő tudással rendelkeznek, és objektív információkat adnak, és nem próbálnak valahogyan hasznot húzni belőle" – jegyezte meg végül.

Forrás: cbc.ca
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához