Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Covid: közel sincs vége - így viselkedik a "lopakodó" változat a valóságban

covid-19, omikron, BA.1, BA.2, variáns, tünete

A BA.2 körülbelül 30%-kal jobban terjed, mint az eredeti omikron variáns, a BA.1, és WHO adatai szerint ma már körülbelül minden öt Covid-19 esetből egyet okoz világszerte.

Annak ellenére, hogy a Covid-19-es esetek száma világszerte csökkent, a BA.2 által okozott esetek relatív aránya nő. Legalább 43 országban vetélkedik az eredeti omikron törzzsel. Az új laboratóriumi és állatkísérletek azt sugallták, hogy a BA.2 súlyosabb betegséget okozhat, mint az eredeti omikron törzs. Most két új tanulmány segít megvilágítani, hogy a való világban az emberi immunitás mennyire védekezik ellene - írta meg a CNN híre alapján az Informed.

A BA.1 törzshöz hasonlóan a BA.2 is rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek segítenek kikerülni a vakcinák és a legtöbb monoklonális ellenanyag-kezelés elleni immunitást, az emlékeztető oltások javítják a védekezést, és a vírusellenes tabletták várhatóan továbbra is hatásosak ez ellen az alváltozat ellen is.

Az új tanulmányok megnyugtatóak arra nézve, hogy bár a BA.2 megelőzheti rokonát, valószínűleg nem okoz több kórházi kezelést és halálozást.

Nem nőtt meg a kórházi kezelések száma

Az első új tanulmány Dél-Afrikából származik, ahol a BA.2 rohamosan terjedt, és februárban egyetlen hét leforgása alatt az új Covid-19 fertőzés esetek száma 27%-áról 86%-ra emelkedett. A kutatók több mint 95 000 pozitív Covid-19 teszthez kötődő esetet vizsgáltak. Közülük nagyjából azonos arányban kerültek kórházba az emberek – nagyjából a BA.2 fertőzés 3,6%-a, szemben a BA.1 által okozott fertőzött betegek 3,4%-ával. Bár az esetek magas szinten maradtak, és a legtöbbet a BA.2 okozza, a kórházi kezelések száma tovább csökkent.

BA.2 alvariáns: ebben különbözik a korábbi koronavírus-mutációktól, így védekezhetünk ellene

Így néz ki az újrafertőződés kockázata

A második új tanulmány a dán Statens Serum Institut– az FDA megfelelője – a BA.2-vel való újrafertőződés kockázatát vizsgálta, egy Delta és a BA.1 változat által okozott Covid-19 utáni felépülés után.

A tanulmány megállapította, hogy az omikron vagy delta által a közelmúltban Covid-19 fertőzésen átesett emberek újrafertőződhetnek a kialakulóban lévő BA.2 alvariánssal, de úgy tűnik, az ilyen esetek nem gyakoriak, főleg azokat sújtják, akik nem oltottak, és többnyire enyhe a lefolyásuk.

A BA.2 jelenleg a Covid-19 fő okozója Dániában, ahol január második hetében megelőzte a BA.1-et.

Az újrafertőződés kockázatának vizsgálata érdekében a kutatók több mint 140 000 vírusgenomot fésültek át, amelyeket az omikron dominánssá válásának időszakában (2022. november vége és február közepe) származó fertőzésekből szekvenáltak, hogy megtalálják azokat az embereket, akiknek új pozitív tesztje volt 20-60 nappal a fertőzés után.

Az omikron BA.2 variáns 10 tünete

Dr. Susan Hopkins a Brit Egészségügyi Szervezet orvosi tanácsadója szerint az omikron BA.2 változatnak magasabb a fertőző képessége, mint az omikron alap variánsának, ugyanakkor a kórházi ápolásra szorulók, és a halálos áldozatok száma továbbra is alacsony.

  1. Orrdugulás vagy orrfolyás
  2. Fejfájás
  3. Kimerültség, fáradtság
  4. Köhögés
  5. Légzési nehézségek
  6. Izomfájdalom
  7. Íz – és szaglásvesztés
  8. Torokfájás
  9. Hányinger, hányás
  10. Emésztési zavar

Ha a felsorolt tünetek közül legalább három jelentkezik, akkor érdemes covid tesztet csináltatni, mert nagy eséllyel az omikron vagy a BA.2 mutáció betegített meg minket.

Forrás: Informed.hu/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához