Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ez kell hozzá, és végleg érvényes lesz az oltási igazolványa!

oltási igazolvány, védettségi igazolvány, harmadik oltás, koronavírus, Janssen, QR-kód

A Janssennel oltottaknál két dózis, a 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

KTK: immár hivatalos, február 15-től jön az oltási igazolvány

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány - az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) csütörtökön késő este.

A részleteket is közölte a KTK

  • Az oltatlanok fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.
  • Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.
  • Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.
  • A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Az egydózisú Janssennel oltottakra külön szabály él

  • A Janssennel oltottaknak 6 hónapon belül fel kell venniük a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.
  • 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

Janssen: kiderült, a 2. dózis után bivalyerős védelmet adhat

A kormány tájékoztatása szerint a jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Forrás: Koronavirus.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához