Ezek a tüdőpestis tünetei: fejfájás, hidegrázás és köhögés

#tüdőpestis #tüdőpestis tünetei #pestis #köhögés
2019.11.21.

A tüdőpestis a pestis legveszélyesebb, legsúlyosabb formája, létfontosságú, hogy időben felismerjék és kezeljék a betegséget. Milyen tünetek esetén gyanakodjunk?

Bármennyire is úgy véljük, a pestis az elmúlt évszázadok betegsége, a mai napig több száz esetet diagnosztizálnak évente, és sajnos jó néhány halálos áldozatot is követel a fertőzés. A legtöbb megbetegedés fejletlenebb országokban, Afrikában (elsősorban Madagaszkáron), Dél-Amerikában, Ázsia egyes országaiban történik, de meglepő módon az USA bizonyos tagállamaiban is jelen van a kórokozó. Európában évtizedek óta nem jelentettek pestisfertőzést. Annak azonban, aki távoli, egzotikus országba utazik, esetleg olyan helyzetbe kerül, ahol potenciális hordozóval találkozhat, nem árt tisztában lennie a tünetekkel.

Tüdőpestis: influenzaszerű tünetekkel kezdődik

A tüdőpestis veszélye abban rejlik, hogy a bubópestissel szemben emberről emberre is terjed. Megfertőződhetünk a kórokozó belélegzésével, de úgy is, hogy a már szervezetbe jutott baktérium a tüdőbe kerül. A tüdőpestis tehát lehet a bubópestis következménye, szövődménye (másodlagos tüdőpestis), de önálló betegségként is jelentkezhet (elsődleges tüdőpestis). Ez pedig azt jelenti, hogy a tüdőpestis tünetei között nem mindig találjuk meg a bubópestisre jellemző, nagyra duzzadt, fájdalmas nyirokcsomókat.

A betegség lappangási ideje általában 2-5 nap, mely elsődleges tüdőpestisnél a fertőződés időpontjától, míg másodlagos tüdőpestisnél a bubó- vagy szeptikémiás pestis első tüneteitől számít. A tüdőpestis időnként rendkívül gyors lefolyású, előfordulhat, hogy a fertőződés követően alig néhány óra telik el az első tünetek jelentkezéséig, és 24-48 órán belül bekövetkezhet a halál is.

A tüdőpestis első tünetei az influenzaszerű, felső légúti betegségekre hasonlíthatnak. Hirtelen jelentkező láz, hidegrázás, általános rosszullét, gyengeség, fejfájás, hányinger, szédülés, mellkasi fájdalom. A tüdőgyulladásra emlékeztető tünetek ezt követően nagyon gyorsan alakulhatnak ki: légzési nehézségek, légszomj, erős, produktív (vagyis váladék felköhögésével járó) köhögés. A váladék lehet híg, vízszerű, sárgás-zöldes árnyalatú, habos, esetleg véres is.

Olvasson tovább: Tüdőpestis, a tünetei a megfázáshoz hasonlók!

Mikor gyanakodjunk tüdőpestisre?

A pestis, illetve a tüdőpestis ritka betegség, nagyon kicsi az esélye, hogy az átlagember megfertőződjön. Ugyanakkor, tüdőpestis esetén rendkívül fontos, hogy minél korábban diagnosztizálják a betegséget és megkezdjék a kezelést. A tüdőpestis súlyos betegség, a halálozási arány akár 90-95 százalék is lehet. Mivel cseppfertőzéssel emberről emberre terjed, mások is könnyen megfertőződhetnek.

Akkor gyanakodjunk tüdőpestisre, ha olyan egzotikus helyre utaztunk, ahol potenciálisan jelen lehet a kórokozó, és kapcsolatba kerülhettünk fertőzött állattal, emberrel. A pestist okozó baktériumot, a Yersinia pestist a rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik, vagy bolhacsípéssel, vagy a fertőzött állat húsával való kontaktussal kerülhet be a szervezetünkbe. Ne nyúljunk betegnek tűnő vagy elhullott állat teteméhez, vagy ha mégis meg kell ezt tennünk, viseljünk kesztyűt és arcmaszkot. Ha bármikor felmerülhet annak az esélye, hogy pestissel fertőzött állattal vagy emberrel találkoztunk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Forrás: egeszsegkalauz.hu