Ezért korlátozták a Johnson & Johnson vakcinájának használatát

FDA, Johnson & Johnson, Janssen, koronavírus, covid, vakcina, trombózis, vérrög, mellékhatás

Nem csak az eddig megerősített véralvadási esetek száma miatt döntöttek a vakcina használatának korlátozása mellett.

Az élelmiszer- és gyógyszerhivatal (FDA) csütörtökön közölte, hogy a Johnson & Johnson Covid-19 vakcina használatát mostantól csak olyan felnőtteknek engedélyezik, akik számára más oltás nem áll rendelkezésre, illetve más oltás orvosilag nem engedélyezett, vagy akik nem hajlandóak más oltóanyagot elfogadni. Az FDA azt követően döntött így, hogy a Johnson & Johnson oltássával oltott több millió ember között 60 esetet találtak, akik közül kilenc halálesetet állapítottak meg a trombózis egy bizonyos fajtájával (trombocitopénia, alacsony vérlemezkeszám) kapcsolatban - írta a The Wall Street Journal nyomán a portfolio.hu.

A döntés vélhetően visszaveti majd a vakcina használatát, amelyről korábban azt gondolták, hogy kényelmes választásként széles körben el fog terjedni. A trombózis-kockázat miatt a J&J vakcinája vélhetően "harmadik" választási lehetőség lesz majd sokak számára. Az Egyesült Államokban nagyjából 17 millió ember kapta meg a J&J vakcinát, szemben a több mint 202 millióval, akik a Pfizer és partnere, a BioNTech, valamint a Moderna által engedélyezett Covid-19 vakcinából kaptak két adagot - a Centers for Disease Control and Prevention szerint.

Ez is érdekelheti:

Az FDA közölte, hogy nemcsak az eddig megerősített véralvadási esetek száma miatt döntött a vakcina használatának korlátozása mellett, hanem azért is, mert a kutatók jelenleg nem tudják, milyen kockázati tényezők vezetnek ahhoz, hogy a beoltott betegeknél kialakul a szindróma. Az ügynökség azt is elmondta, hogy a betegek állapota hirtelen, gyorsan romolhat, még akkor is, ha az orvos időben diagnosztizálja őket.

Forrás: shutterstock.com