Koronavírus: magyar virológusok tanácsai a megelőzésre

#koronavírus #koronavírus ellen #arcmaszk #járvány
2020.02.26.

A pécsi virológusok elérkezettnek látják az időt arra, hogy felkészüljünk a koronavírus okozta járványra. Ehhez adnak tippeket!

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának FB-oldalán jelent meg egy bejegyzés, amiben rengeteg mindent tisztáznak a szakemberek, és tippeket is adnak a megelőzésre.

Aktív védekezés

A virológusok a következő tippeket adták, amiket érdemes megszívlelnünk már most, ha nagyobb eséllyel szeretnénk elkerülni a koronavírust:

  • Tömeg kerülése amennyiben lehetséges (amennyiben nem, N95 vagy FFP2 / FFP3 maszk viselése szemüveggel),
  • rendszeres kézmosás (kézfertőtlenítővel kiegészítve),
  • arcunk érintésének kerülése,
  • tárgyak, eszközök rágásának mellőzése (furcsának tűnik, de sokan csináljál: toll/ceruza vége, szemüveg szára, stb.),
  • változtassunk az üdvözlési szokásainkon: kerüljük a kézfogást, a felesleges puszit,
  • hatósági figyelmeztetések és utasítások betartása (szervezettség).

A virológusok hozzátették: "Elérkezett az a pillanat, amikor (pánik- és félelemkeltés NÉLKÜL!), de a szakembereknek is meg kell változtatni a kommunikációs stratégiáit! Továbbra is fenntartjuk azon állításunkat, hogy hazánkban nincs tudomásunk fertőzött betegről és semmi okunk a félelemre, de fel kell készíteni a lakosságot arra is, ha Magyarországon is kialakulna egy önálló terjedési láncolat. Amit mindenkinek tudunk javasolni jelenleg az az, hogy tanuljunk meg felkészülni! Tudatosan, saját magunkat és másokat is folyamatosan emlékeztetve mossunk kezet napjában többször, használjunk kézfertőtlenítőt. Gyakoroljuk milyen, ha tudatosan nem piszkáljuk az arcunkat, az előbb említett aktív védekezéseket gondoljuk át, figyeljünk rájuk oda!"

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Magyarországot sem kerülheti el a koronavírust

Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos kedden elmondta a hvg.hu-nak, hogy nem lát arra reális esélyt, hogy itthon ne jelenjen meg a koronavírus, de nem ebben látja a valódi problémát:

"Baj akkor van, ha már nem lehet követni, hogy ki a fertőzés forrása, és ő másokat is megbetegít, illetve ha egyszerre van beteg Kelet- és Nyugat-Magyarországon"

Forrás: EgészségKalauz