Ezeket látta már?

Kapaszkodjon, egyik pillanatról a másikra visszahúzódott a koronavírus Japánban!

koronavírus, japán, covid

A bárok és a személyvonatok újra zsúfolásig telve vannak, és a hangulat szinte fesztiváli, mintha a lehető legtermészetesebb volna, hogy a járvány pillanatok alatt visszahúzódott.

Japánban rejtélyes gyorsasággal húzódott vissza a koronavírus-járvány az elmúlt két hónapban, most találgatják az ottani szakemberek, hogy mi lehet ennek az oka, és attól tartanak, hogy a járvány télen gyorsan visszatérhet - írta az AP amerikai hírügynökség hétfőn.

Több ezres esetszám helyett alig 100 fertőzött

A hírügynökség helyszíni riportja szerint a sűrűn lakott Tokióban augusztus közepén még naponta 6000 új Covid fertőződést regisztráltak, most száz alatt van ez a szám a fővárosban, s erre 11 hónapja nem volt példa. A bárok és a személyvonatok újra zsúfolásig telve vannak, és a hangulat szinte fesztiváli, mintha a lehető legtermészetesebb volna, hogy a járvány pillanatok alatt visszahúzódott. Az óvatosságból annyi maradt meg, hogy általános a maszkviselés.

Az AP emlékeztet rá: Japánban - eltérően sok európai és más ázsiai országtól - a járvány idején nem volt kijárási korlátozás, csak néhány egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek ki, amely azt jelentette, hogy a vendéglátóhelyeket korábban zárták be, és ezek nem szolgálhattak fel alkoholt. De más közösségi helyek nyitva maradtak. A sport- és kulturális rendezvényeken az egészségügyi hatóságok csak a távolságtartást javasolták.

Olvasson tovább! Ezért veszi le a patikában a maszkot, ha rosszul hall!

Az amerikaiak is vizsgálják, mi lehet a Covid visszaszorulásának az oka

Az amerikai hírügynökség helyi szakértőket faggatott a járvány gyors csökkenésének vélhető okairól. A magyarázat a szakemberek szerint a későn megkezdett, de aztán felgyorsult tömeges oltásban, az éjszakai szórakozóhelyek időről időre, a vírus terjedésekor a különböző régiókban történt bezárásában, és az általános maszkviselésben rejlik. Júliusban például már napi 1,5 millió adag oltást adtak be.

Mostanra a lakosság csaknem 70 százalékát beoltották, és feltűnően magas a 64 évnél fiatalabbak beoltottsági aránya. Ez utóbbinak a nyájimmunitáshoz hasonló hatása van Tateda Kazuhiro virológus professzor szerint. Ő azonban arra is figyelmeztetett, hogy külföldi tapasztalatok alapján a nagy beoltottsági arány nem ad teljes biztonságot, hiszen az oltóanyagok hatásfoka nem száz százalékos, és védőhatásuk idővel csökken.

Forrás: EgészségKalauz