Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ki az, aki oltásokkal védettnek minősül, mégis meghal Covid-19-ben?

Covid-19, koronavírus, védőoltások, súlyos lefolyás rizikója, elhalálozás

Egyre többet tudunk arról, hogy kik azok, akiknél a koronavírus elleni védőoltás ellenére is emelkedett a súlyos lefolyású Covid-19 rizikója.

A koronavírus elleni védőoltások, noha csökkentik a Covid-19 súlyos lefolyásának és a Covid-19 miatti elhalálozásnak a kockázatát, azok nem jelentenek 100 %-os védelmet. Sajnálatos, hogy két vagy három védőoltásban részesült személyek is lélegeztetőgépre kerülhetnek, és az ő életüket is követelheti a koronavírus okozta fertőzés. Az elmúlt évben ismertté váltak azok a tényezők, amik az oltott személyeknél előrevetítik a potenciálisan súlyos lefolyású Covid-19 kockázatát. Vagyis, egyre többet tudunk arról, hogy kik azok, akiknél a koronavírus elleni védőoltás ellenére is emelkedett a súlyos lefolyású Covid-19 rizikója.

Az oltás sem véd 100 %-osan a Covid-19-cel összefüggő elhalálozástól

USA-beli statisztikai adatokból kirajzolódik az, hogy kik azok a kétszer vagy háromszor oltott személyek, akiknél az átlagosnál jóval magasabb a súlyos Covid-19 megbetegedés, a fertőzés miatti kórházba kerülés és a koronavírus okozta elhalálozás kockázata.

Kutatók 465 amerikai egyesült államokbeli egészségügyi ellátó intézmény adatai alapján több mint 1 millió (1228664 fő) komplett vakcinációban részesült (egy oltás Janssen vakcinával, két vagy három oltás) személy állapotát követték nyomon.

  • Közülük 2020 decembere és 2021 októbere között 2246 fő fertőződött meg az új típusú koronavírussal.
  • 327 fő szorult kórházi ellátásra,
  • 189 esetben súlyosnak minősült az állapot, és
  • 36 Covid-19-cel összefüggő haláleset történt.

Életkor, immunállapot és egyes krónikus alapbetegségek a döntők

Az elemzések szerint az idősebb életkor (65 év fölötti életkor) több mint háromszorosára (3,22) növelte a Covid-19 miatti elhalálozás kockázatát, az oltással „teljesen védett” személyek körében. Jelentős rizikótényezőnek bizonyult a legyengült immunrendszer, az immunszuppresszált állapot is. Ez utóbbi közel kétszeresére (1,91) emelte az elhalálozási rizikót az oltással védetteknél.

Koronavírus: dupla veszélyben van, akiben ott lapul ez a gén - olvasson tovább!

Az előbbiek mellett nagyobb volt az esély a Covid-19 súlyosabbra fordulására, ha krónikus légúti betegségben szenvedett az oltott személy, májbetegség vagy vesebetegség állt fenn nála. Ez utóbbi három esetben a Covid-19 súlyos kimenetének a kockázata 1,6-1,7-szeresére nőtt.

A vakcinák összehasonlításában is szolgált érdekességekkel az idézett USA-beli kutatás. A Pfizer és a Johnson&Johnson (Janssen) vakcinák hasonló fokú védelmet nyújtottak, míg a Moderna oltóanyaga esetén ritkábban fordult elő súlyos kimenet az oltás ellenére, vagyis „jobban védett” a Moderna vakcina.

Minél több az alapbetegség, annál kevésbé képes védeni a vakcina

Megállapítható, hogy minél több alapbetegséggel rendelkezett a vakcinával „elvileg” védett személy, annál nagyobb volt a kockázata annak, hogy a Covid-19 súlyos lefolyású, netán halálos kimenetű legyen nála.

A Covid-19-ben elhunyt oltott személyek többsége, 77,8 %-a, legalább 4 rizikófaktorral rendelkezett a következők közül:

Oltások mellett maszk és távolságtartás is ajánlott

Az előbbi tények egyben felhívják a figyelmet arra, hogy a súlyos Covid-19 rizikónak kitett személyeknél, így a fenn említett krónikus betegségben szenvedőknél és az idős korúaknál, nem szabad csak a vakcinákra alapozni a Covid-19-cel szembeni védekezést. Az oltásokon túl a higiéniai szabályok követése, szociális távolságtartás és maszkviselés is szükséges.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19vaccine/96542

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához