Friss koronavírus hírek ma

Kiderült, a közönséges nátha jelentősen növelheti az immunitásunkat a koronavírussal szemben

nátha, tünete, orrfolyás, orrdugulás, rossz közérzet, stressz

Aki oltatta magát és náthás is volt, annak nagyobb az esélye elkerülni a Covidot.

A Nature magazinban jelent meg egy kutatás, amit az euronews szemlézett, amit az Egyesült Királyságban végeztek, 52 fő részvételével. Habár minden résztvevő ki volt téve a koronavírus fertőzésnek, mégis csak a fele, 26 ember kapta el a Covidot. Arra is rájöttek, hogy ez miért történhetett: a fertőzöttek közül mindenki T-sejtes immunitása alacsonyabb volt.

A koronavírus fertőzés ellen a T-sejtes immunitás sokat számíthat

Ha megfázunk, vagyis a közönséges náthavírust kapjuk el, a szervezetünk T-sejteket kezd termelni, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. A T-sejtek ugyan ilyenkor a megfázás ellen lépnek fel, mégis hatásosak lehetnek a Covid ellen is.

A kutatás vezetője, Dr. Rhia Kundu szerint ez a felismerés jelentős szerepet kaphat a jövőben a vakcinák kifejlesztése során. Ajit Lalvani professzor, rangidős kutató elmondta, hogy a jelenlegi vakcinák működése más, mint a T-sejtes immunitásé.

A T-sejtek a vírusban lévő fehérjét támadják, nem pedig a vírus felszínén lévő tüskefehérjét.

Ezzel szemben az oltások úgy kényszerítik immunválaszra a szervezetet, hogy a vírus tüskefehérjéjét támadják. Az omikron variáns azonban egyértelművé tette, hogy a különböző tüskefehérje-variánsok felbukkanásával a tüskefehérje elleni támadás kevésbé hatékony, azaz a jelenlegi vakcinák hatékonysága is csökken.

A T-sejtes immunitás lehet az új irány a vakcinafejlesztések során a jövőben?

A kutató hozzátette:

Ezzel ellentétben a vírus belső fehérjéje, melyet a T-sejtek támadnak, sokkal kevésbé mutálódik, aminek eredményeképp ez a módszer sokkal hatékonyabb a különböző variánsokkal szemben, ide értve az omikront is. Az új vakcinák, melyekben megtalálható ez a konzervált belső fehérje, sokkal inkább hozzájárulnak a T-sejtek védekező reakciójának kiváltásához, ez pedig hatékonyabb védelmet biztosít a jövőbeni variánsok ellen.

Azt azonban a szakemberek folyamatosan kiemelik, hogy önmagában a náthavírus nem elég a Covid elleni védelemhez. Továbbra is a teljes oltási sor a megoldás a súlyos Covid elkerülésére.

Bivalyerősnek mutatkozik a Pfizer új koronavírus elleni gyógyszerjelöltje

Forrás: EgészségKalauz