Ezeket látta már?

Köhögés

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A köhögés a szervezet automatikus reakciója, mely arra irányul, hogy a tüdőt védelmezze. Ha levegőn kívül bármi más kerül a légutakba, azonnal elkezdünk köhögni, hogy az idegen test/váladék kikerüljön onnan. A köhögés tehát a felső légúti fertőzések gyakori velejárója (felső légúti fertőzés például az influenza vagy a nátha), amikor az orr- és a garat váladéka gyakran irritálja a légutakat.

A köhögés tünetei

Erőteljes levegőkiáramlás a légutakból, amit kísérhet váladék-felszakadás is.Torokviszketés, torokfájás.Ha a köhögés huzamosabb ideig áll fenn, a hasizmok is megfájdulhatnak.

A köhögés kiváltó okai

Idegen test véletlenszerű bejutása a légutakba, pl. por, füst, folyadék vagy étel révén.Az orrváladék visszaszivárgása a garaton keresztül a légutakba, pl. allergia vagy nátha esetén.A légutak allergia (pl. asztma) következtében bekövetkező görcsös összehúzódása.Nagyfokú váladéktermelés, ami a légzőrendszer fertőzése miatt jöhet létre, pl. influenza, hörghurut, kevésbé gyakran súlyosabb betegségek miatt, mint a tüdőgyulladás, a TBC vagy a tüdőrák.

Mit tehet Ön köhögés esetén

Ha a köhögés idegen test bekerülése miatt jön létre, ne tegyen semmit! A köhögés majd alábbhagy, ha az idegen test kikerül a légutakból. Ne egyen, ne igyon semmit, amíg tart a köhögési roham! Fújjon orrot, hogy megszabaduljon az orrváladéktól! Orrfújáskor tartsa mindig nyitva a száját, hogy az orrváladék nehogy hátramenjen az arcüregekbe (az arccsontok közötti részbe), vagy a középső fülbe! Az is jó, ha felváltva fújja ki az egyik, majd a másik orrlyukát. Szopogasson fertőtlenítő hatású cukorkát, igyon sok folyadékot, hogy megnyugtassa a torkot!Lélegezzen be gőzt (egy tál forró víz fölé hajolva), hogy a légutak nedvessé váljanak és a keményebb váladékok felpuhuljanak, mely által könnyebben felszakadhatnak! Tehet a meleg vízbe egy teáskanálnyi mentolos inhalálószert is, hogy az orrdugulást enyhítse, illetve a légutak átjárhatóvá válását elősegítse. Vigyázzon, nehogy leforrázza magát! Kisgyermekek esetében a forrázási veszély miatt nem ajánlatos ez az eljárás.Szedjen köhögés elleni szert! Ha a köhögés száraz, váladék nélküli, szedjen köhögéscsillapítót! Ha van garatváladék, vegyen be köptetőt! (Vegye figyelembe, hogy a kisgyermekek többsége nem tudja kiköpni a felszakadt váladékot, ezért úgy tűnhet, hogy szárazon köhög, holott valójában váladékos köhögésről van szó.) A lenyelt váladék miatt gyakran hánynak a csecsemők és a kisgyermekek, és a székletük is hígabbá válhat. Forduljon orvoshoz, ha a köhögés még 5 nap után sem múlna el, illetve ha más tünetek jelentkeznének, például a váladék gennyessé (sárga vagy zöld színűvé) válna, illetve, ha légzési nehézségek lépnének fel!

Mit tehet az orvos köhögés esetén

Megállapítja a betegséget és kezeli.Gyógyszereket ír fel a köhögésre, pl. allergia elleni szert, köhögéscsillapítókat, légúttisztítókat, illetve görcsoldókat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához